Србија прва, Хрватска трећа по броју играча у НБА!

Ове сезоне је оборен рекорд по броју европских играча који играју у НБА, а тројица српских играча која су овог лета отишла "преко баре" допринели су рекорду.  Срби померају границе: Кошаркашка нација са највише играча у историји НБА лиге! Србија стигла до бројке од 31 играча и тако престигла Француску која је стала на 29.

Кошарка 15.10.2017 | 21:30
Србија прва, Хрватска трећа по броју играча у НБА!
Богдан Богдановић, Милош Теодосић и Раде Загорац су из Европе отишли у Сакраменто Кингсе, Лос Анђелес Клиперсе односно Мемфис Гризлисе.

Њих тројица су се придружили "староседеоцима" Немањи Бјелици, Бобану Марјановићу и Николи Јокићу и повећали број српских играча у НБА на шест, али и томе да Србија престигне Француску по броју играча који су икада играли на НБА паркетима.

Легенда српске кошарке Владе Дивац био је један од пионира европске кошарке који су заиграли у Америци. Тридесетак година касније, из Србије је 31 играч укупно заиграо у НБА.

Французи су на другом месту са 29 играча, а Хрватска је трећа са 22 кошаркаша. Треба подсетити да су нека од тих имена и селектор Србије Александар Ђорђевић, председник КСС Предраг Даниловић, садашњи генерални менаџер Кингса Владе Дивац, али и Жељко Ребрача, Дарко Миличић, Предраг Стојаковић, Марко Јарић и други.

Последњих десетак година су из Србије одлазили момци попут Милета Илића, Косте Перовића или Ненада Крстића, Мирослава Радуљице и Огњена Кузмића, а један од ретких који у том периоду није играо на позицији центра је био Немања Недовић док је играо за Голден Стејт Вориорсе.

Када је реч о момцима из Хрватске, најзначајнији су свакако Дражен Петровић и Тони Кукоч, те Дино Рађа, или данас момци попут Дарија Шарића, Марија Хезоње, те Богдановић, Зубац, Рудеж и Бендер и Жижић.

НБА лига све до деведесетих није била превише отворена за европске кошаркаше. До осамдесетих је често само по један или ниједан играч из Европе играо у НБА, а прави продор се прави почетком двехиљадитих. Од 2000. до 2005. број Европљана у НБА је скочио са 28 на 60. Од 2010. до 2015. се кретао између 60 и 73 да би ове сезоне тај рекорд био оборен са 74 кошаркаша.

Европска кошарка, али и Србија као непресушни извор талената, ове сезоне померају границе у НБА лиги. Стари континент ће имати рекордна 74 игача у најјачем кошаркашком такмичењу на планети, а Србија је са доласком Милоша Теодосића, Богдана Богдановића и Радета Загорца престигла Француску и посталаевропска земља са највише НБА играча у својој историји.

Срби су стигли до бројке 31, док је Француска стала на 29. Ипак, оно чиме се Троколори могу похвалити јесу Тони Паркер и Борис Дијао, као играчи са изузетним НБА каријерама, али Србија и те како има своје адуте који могу достићи те висине.

Теодосић, Боградовић, Марканен и Нтиликина предводе праву најезду Европљана на НБА лигу. Она је почела крајем прошлог и почетком овог века. Тај талас предодили су Пау Гасол и Дирк Новицки, који су на личном примеру презентовали врхунски начин којим се може супроставити физички доминантним америчким кошаркашима.

Бројка од 70 играча достигнута је 2013. године, а исти број играча био је присутан у НБА лиги и 2015. године. У 2014. и 2016. години у најјачем такмичењу била су присутна 73 европска играча, а ове је та граница коначно пребачена.

Занимљиво, иза Србије и Француске по броју играча у историји НБА лиге налази се Хрватска (22), док Шпанија и Немачка деле четврту позицију са 17. Потом следе Турска, Грчка, Литванија…

Ове сезоне Србија има шесторицу играча у НБА лиги, а то су Немања Бјелица (Минесота),Никола Јокић (Денвер), Бобан Марјановић (Детроит), Милош Теодосић (ЛА Клиперс), БогданБогдановић (Сакраменто), Раде Загорац (Мемфис).

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар