Сад је вријеме за вакцину против грипа

У домовима здравља почела вакцинација против грипа. Имунитет се развија за две до три недеље, а имунизацијом се значајно смањује ризик од компликација грипа.

Здравље 10.10.2017 | 10:09
Сад је вријеме за вакцину против грипа
Препорука је, генерално, да вакцину против грипа приме сви старији од 65 година. С обзиром на то да је код нас за ову врсту заштите заинтересовано много мање старијих него што је просек у развијеним земљама, где се вакцинацијом обухвата око 10, а код нас тек око два-три одсто ове популације, 242.546 доза, колико је о трошку здравственог осигурања обезбеђено за ову сезону, биће довољно ако се драстично не буде повећало интересовање за вакцину у односу на раније сезоне.

Иако је званични став да вакцину против грипа треба да приме и деца старија од шест месеци, мишљења педијатара су подељена, и чини се да су у већини они који вакцинацију саветују само деци којој је иначе нарушен имунитет. Здрава деца, кажу педијатри, у контакту са вирусом грипа који се мења из сезоне у сезону, развијају отпорност на ову болест.

Вакцина се препоручује и трудницама после првог триместра трудноће, али лекари на основу искуства потврђују да се већина трудница, ипак, не вакцинише против грипа.

То што је неко примио вакцину не значи да је 100 одсто заштићен од грипа, али епидемиолози тврде да ће, иако оболи од грипа, имати блажи облик болести и минимални ризик од компликација које могу да имају и смртни исход. Једна од најтежих је упала плућа.

КО ТРЕБА ДА СЕ ЗАШТИТИ:

- сви старији од 65 година

- хронично оболели од кардиоваскуларних, плућних, малигних, метаболичких, болести бубрега, јетре, крвних судова, као и ХИВ позитивни

- смештени у геронтолошким центрима и установама социјалне заштите

- запослени у здравству, војсци, полицији и свим другим радним местима која подразумевају сталне контакте са људима

- труднице после првог триместра трудноће

- деца старија од шест месеци ако им је ослабљен имунитет

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар