Ф1: Фетел изгубио снагу, Хамилтон јуриша ка титули!

Возач Мерцедеса Луис Хамилтон тријумфовао је на Великој награди Јапана и додатно увећао предност над првим пратиоцем Себастијаном Фетелом који је опет одустао.

Остали спортови 08.10.2017 | 09:00
Ф1: Фетел изгубио снагу, Хамилтон јуриша ка титули!
Хамилтон је остварио осми тријумф у сезони, укупно 61. и сада има великих 59 бодова више од првог пратиоца из Ферарија, четири трке пре краја.

Фетел поново није имао среће – заузео је друго место на званичним квалификацијама иза Британца, али је морао да се паркира у боксу после само три круга трке.

Њему је то саветовао тим, а момак из Хепенхајма их је послушао и у каснијем интервјуу стао у одбрану Ферарија, рекавши да је остварен "велики напредак" од када је он ту. Наводно је имао проблем са свећицом, открио је на старту трке да константно губи снагу и сада ће му бити изузетно тешко да стигне Хамилтона. 

На другом месту завршио је Макс Ферстапен из Ред Була, којем је на не баш поштен начин одузета борба за титулу у последњем кругу, док је подијум попунио његов тимски колега Данијел Рикардо. 

Немачки возач је други пут у последње три трке пре времена морао да се повуче и четвртим слављем на легендарној "Сузуки", Луис је дошао на корак до четвртог победничког пехара у генералном пласману.

Он је стартовао са пол позиције, савршено искористио велики пех највећег конкурента, али је захваљујући сигурној вожњи, помоћи целокупног тима и одличном тајмингу када је реч о одласцима у бокс, потпуно заслужено 61. пут у каријери попео на победничко постоље

Британац је под притиском био после одласка у бокс, када се брзо приближио свом тимском колеги Валтерију Ботасу, који још није ишао на замену пнеуматика, а Ферстапен га је пратио. Међутим, фински аутомобилиста је пустио Хамилтона да га претекне и за два круга је остварио више него довољну предност, па млади Холанђанин није ни успео да му припрети до самог финиша.

Међутим, нисмо остали ускраћени за велику борбу у самом финишу, пошто га је Макс Ферстапен снажно напао и био му у ‘репу’, али су се онда у причу укључили Фернандо Алонсо и Фелипе Маса. Шпанац и Бразилац су, противно правилима, у неким кривинама одбили да пропусте младог Холанђанина, иако су каснили читав круг, па је он остао без праве прилике да запрети Енглезу.

Поред споменуте тројице, првих 10 комплетирали су Валтери Ботас, Естебан Окон, Серхио Перес, Кевин Магнусен, Роман Грожан, као и споменути Маса.

Шампионат Формуле 1 наставља се трком за Велику награду Сједињених Држава 22. октобра.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар