Нестварно љето одбојкашица - а сад на кров свијета!

Окупиле су се пре нешто више од пет месеци како би започеле припреме за дуго лето које их очекује – пред одбојкашицама је било неколико великих изазова, од којих су највећи сигурно европске квалификације за Светско првенство 2018. и Европско првенство које је одржано крајем септембра ове године.

Остали спортови 05.10.2017 | 22:45
Нестварно љето одбојкашица - а сад на кров свијета!
Како то обично бива, без превише помпе испраћене су пут Пољске на један од квалификационих турнира за првенство света, а две припремне утакмице за Бугарском одигране крајем маја нису уливале наду – противнице су прву добиле, док је у другој било "нерешено" након четири сета.

Ипак, тада је како то многи воле спортским жаргоном да кажу, женска одбојкашка репрезентација "кликнула" и вероватно су само девојке међусобно знале за какве резултате је екипа спремна.

Турнир у Варшави протекао је потпуно у знаку изабраница Зорана Терзића – редом су падале Исланд, Чешка, Кипар, Словачка и домаћин Пољска, Србија није изгубила ни сет, а током такмичења је противницама препустила укупно 221 поен. У просеку је то нешто мање од 15 поена по сету!

"Направљен је програм и почели смо са радом. Циљ нам је био да се девојке које су имале паузу после клупских обавеза што пре врате у такмичарски ритам, који ће селектору Терзићу омогућити да изабере најбољу екипу, која би крајем маја требало да обезбеди пласман на Светско првенство", рекао је тада други тренер Александар Владисављев.

Међутим, систем који је у једном тренутку морао да донесе резултате направљен је раније, много раније… Након бурних новембарских избора у Одбојкашком савезу Србије, који су обележили сукоби на релацији Вања Грбић-Зоран Гајић, прослављени тренер и селектор наследио је Александра Голијанина на месту председника ОСС.

Голијанин је у фотељу сео након одласка имењака Боричића на место председника Европске одбојкашке конфедерације (ЦЕВ), али није успео да настави путем којим је кренуо прослављени одбојкашки репрезентативац и члан Црвене звезде.

Гајић је преузео вођење српске одбојке и одмах поставио јасне циљеве – скоро годину дана касније његов избор се испоставио као добар.

"Прво смо потписали уговоре са селекторима на четири године. После тога смо поставили Олимпијске игре као основни критеријум, а сва остала такмичења да буду у функцији остварења тог циља. То значи максималне резултате на светским и европским првенствима, у Светској лиги и Гран Прију, као начин припреме за Игре 2020. Једна је методологија тренинга када спроводите програм на годину дана, а сасвим другачија када је пројекција резултата на четири године", казао је Гајић приликом окупљања сениорки.

После квалификација уследио је изузетно јак "Куп Борис Јељцин" у Јекатеринбургу које су такође покориле без изгубљеног сета, а онда и необично Гранд При такмичење у Азији. Српкиње су тријумфовале на сва три турнира прве фазе, пре него што их је у полуфиналу савладала селекција каснијег шампиона Бразила. 

И ту долазимо до новог важног фактора који се, као у случајевима доброг и системског рада управа и савеза, често оставља по страни. Селектор Зоран Терзић у прошлости је редовно био на мети критика, што јавности, што одређених играчица, али је слепо веровао у свој рад. 

Можда и важније од сјајне одбојке коју су девојке играле јесте што је изградио феномелну атмосферу унутар тима, одбојкашице упутио једну на другу и направио праву породицу. Из године у годину је уводио младе наде у тим, па смо добили природну смену генерација – тако сада имамо једну Тијану Бошковић, Бранкицу Михајловић, Стефану Вељковић… Најбоље одбојкашице на 'Старом континенту'. 

Посебни квалитет показао је у темпирању форме јер, за разлику од шире јавности, није био забринут поразима у пријатељским утакмицама које су непосредно пре великих такмичења служиле као припрема. Пре пута у Бакуу Србија је одиграла четири везана пријатељска сусрета, по два са Бугарском и Турском, и забележила само један тријумф.

Европско злато – шест победа, два изгубљена сета!

Шлаг на торту, која је тешком муком прављена и декорисана током читавог лета, стављен је у главном граду Азербејџана.

Европа вероватно никада није велика такву доминацију једног састава на неком од континенталних шампионата – шест убедљивих победа, два изгубљена сета, друго злато и пета медаља на европским првенствима.

"Нико не може било шта да нам приговори. Нисмо противницима дали ни грам шансе", био је први коментар после финала са Холандијом (25:20, 25:22, 18:25, 25:18).

У том сусрету, као и обично, блистала је Тијана Бошковић са 29 поена и заслужено је проглашена за најкориснију играчицу турнира (МВП), а капитен Милена Рашић је подизањем победничког пехара заокружила нестваран низ Србије од 15 медаља на великим такмичњима.

"Осећај је невероватан и мислим да још нисмо свесне шта смо урадиле. Освојиле смо Европско првенство, притом са само два изгубљена сета. То ретко која екипа може да уради", истакла је Рашићева.

И остале саиграчице биле су свесне колико су моћно изгледале.

"Доминирале смо и показале да смо пре свега квалитетан тим", рекла је Бојана Живковић.

Оно што даје посебну драж овом успеху јесте што је читава експедиција пребродила велики број проблема и повреда, па је на питање да ли је на ово такмичење отишао са најнижим очекивањима, селектор одговорио:

"Можда са... Хајде да не кажем најмање наде јер се ми увек надамо да ћемо победити, али овог пута је стварно било много проблема, овог пута су девојке то успеле да превазиђу на невероватан начин. Не што су победиле, не што смо освојили титулу првака Европе, него што нисмо дали ни у једној утакмици ни грам шансе било којем противнику да нас победи. То је не незабележено на великим такмичењима у последње време и треба им честитати".

Србија је одиграла 34 утакмице за четири месеца, што је у просеку по један меч на нешто више од четири дана.

У том периоду скор је импресиван – 27 победа и 6 пораза (један реми са Бугарском у четири сета), од којих су само три била у такмичарским мечевима – сва три на Гран прију. Зато дочек испред Скупштине града није могао да има бољи повод.

Тиме су ове девојке показале од чега су саткане и потврдиле да су дефинитивно спремне за следећи велики корак – освајање Светског првенства!

"То је нови изазов и ја сам сигуран да ћемо бити још бољи. Ово је нова екипа, доста је нових играчица и до следеће године то треба да изгледа још боље. Нападамо медаљу и на Светском првенству и надамо се опет балкону", рекао је Терзић.

Спремамо балкон после Јапана!



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар