Манастир у Тавни на удару клизишта

Радови на санацији клизишта која су на подручју комплекса манастира Свете Тројице у Тавни покренуле поплаве, још прије три године, завршени су недавно. Клизишта су озбиљно пријетила да угрозе ову светињу, а поткоп испод потпорног зида мога је довести до пресијецања прилазног пута, односно приступа манастиру.

Република Српска 23.09.2017 | 09:39
Манастир у Тавни на удару клизишта
Захваљујући добрим и вјерујућим људима то се није догодило. На трогодишње ишчекивање рјешења проблема, уз молитву Богу да не дође до нових неприлика, двадесетак дана пред Велику Госпојину, стављена је тачка. Од мајских поплава 2014. године, игуманија Марта обраћала се неколико пута надлежнима у градској управи, али рјешења није било.

„Онда сам се обратила људима за које сам вјеровала да ће помоћи и укључити се у посао. Они су обезбиједили камен и остали материјал за потпорни зид , превоз, раднике и посао је завршен. Остајемо захвални тим људима, а захваљујемо и онима који нису учествовали и Богу ћемо се и за њих молити, да им срца омекшају“, каже мати Марта за ИнфоБијељина.

Људи који су обезбиједили сав материјал, превезли га до Тавне, израдили пројекат санације и машинама извели све неопходне радове не желе публицитет и сматрају да је то што су урадили најмање што се могло за овај објекат по коме је подмајевички крај познат. Један од учесника акције нам је рекао да жали што им се сетринство манастира није и раније обратило, јер је посао могао одавно бити завршен.

„Тешко је повјеровати да одмах послије поплава није пронађен начин да се санирају посљедице, које су биле врло озбиљне и које су временом могле довести до нових оштећења на потпорном зиду и пресијецања прилазног пута. Хвала богу посао је завршен, а нас који смо се укључили свако у дијелу који је близак његовом послу, окупила је добра воља и вјера у бога“, каже наш саговорник.

Ову средњевјековну светињу Комисија за очување националних споменика 2009. године, прогласила је националним спомеником БиХ.

Манстир из доба Немањића, смјештен је у крају гдје се спајају Мајевица и семберска равница. Испод манастирског имања тече рјечица Тавна. У прошлости је ова светиња више пута рушена и обнављана, а најтеже разарање претрпјела је 1943. године када је до темеља спаљена. Данас је ово мјесто осим духовног центра и значајна турситичка дестинација.

Извор: ИнфоБН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Семберац

23.09.2017 09:28

Наравно да градска управа нема слуха. За фантомске фудбалске клубове има пара а за Манастир нема. Да су Мићи понудили трећину градска управа би имала слуха. Да није било покојног Бате Бобара и данас би био макадам до Манастира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре семберац

25.09.2017 07:18

Асфалтирао је Бобар и пут од Главичица и према Трнови,,направио конак и увијек помагао Тавну....