ЕП - Утисак дана: Њемачки НБА тандем и Слукасов шоу!

Први мечеви осмина финала Евробаскета већ су донели изненађења, лепе потезе и најаве појединих звезда да неће одустајати од националног грба.

Кошарка 10.09.2017 | 12:45
ЕП - Утисак дана: Њемачки НБА тандем и Слукасов шоу!
Док је Борис Дијао жалио због пораза Француске од Немачке и рекао да није још одустао од репрезентације, Руди Гобер је изјавио да више никада неће изостати из дреса 'Триколора'.

Слаба је то утеха обојици француских високих играча јер су сва светла после победе Немачке од 84:81 била уперена у двојицу момака, Дениса Шрудера и Данијела Тајса.

Најважнијим утакмицама на турниру се обично зову она прва, као и она прва у нокаут фази. У тренутку када више нема поправке и нема назад заблистао је НБА тандем двојице Немаца, 24-годишњи Шрудер и годину старији Тајс. 

Плеј Атланте је убацио Французима 21 поен, а био је запажен и на другој страни терена на којој је имао неке од кључних одбрана када се топила предност Француза и преокретао резултат. 

Једна од таквих одбрана изродила се у једно од најбољих закуцавања турнира, а извео га је управо други део овог тандема, играч Бостон Селтикса Данијел Тајс. 

Тајс је у контри сјајно истрчао, за њега се у скоку залепио Борис Дијао који се вратио у одбрану, само да би завршио на новом постеру после атрактивног закуцавања. Тајс је на крају завршио са 22 поена. 

Немце сада чека још тежи посао јер чекају бољег из дуела Шпаније и Турске у коме су Шпанци изразити фаворити. Међутим фаворити су пре данашњег меча били и Французи. 

Шрудер и Тајс су прекинули двадесетогодишњу традицију и оставили Француску први пут од 1997. године ван четвртфинала, што је резултат за респект иако и 'Триколорима' на списку фали неколико имена. Немачка се нада Турској у четвртфиналу, а онда ће за Шрудера и Тајса све бити могуће.

О Лаурију Марканену је током шампионата изречено много хвалоспева због сјајних партија момка који ће од октобра играти за Чикаго Булс.

И оправдавао је из меча у меч све изречено. У једном мечу са четири поена за двадесет минута то није успео, Копонен није могао сам поред 'невидљивог' Марканена и Финска је релативно лако изгубила од Италије са 70:57. На страну учинак прекаљеног аса Марка Белинелија, Финска је показала колико ће тек наредних година зависити од високог 20-годишњег момка.

Уколико буде добио још једног правог саиграча у репрезентацији Марканен ће готово сигурно водити Финску и даље од осмине финала Евробаскета.

Шоу је на крају дана припао Костасу Слукасу. 'Снајпер' Слукас је водио Грке до победе над Литванијом којој је припало бреме фаворита.

Литванци нису успели да прођу међу осам најбољих, а џаба је и Миндаугасу Кузминскасу било 20 поена уз пет скокова, када је на другој страни био расположени бек Грчке.

Слукасов 21 поен, пет скокова и четири асистенције водили су Грчку до победе 77:64 у мечу у коме је шутирао тројке 5/7, водећи се математичким принципом 3>2.

Промашај за три, промашај за два, промашај полагања, блокада... Слукаса до четири минута пред крај друге четвртине нигде није било. Неколико ухваћених лопти, асистенција и то је то.

А онда је кренуо. Његовом тројком Грчка се одлепила на шест поена пред крај друге четвртине 35:29. Његовом тројком Грци су дошли до плус 10 (44:34), његовом тројком су отишли на плус 11 (47:36), а онда и плус 14 (50:36).

Не треба заборавити ни учинак Бурусиса који је погодио неке од важних шутева у последњој деоници, али је друго полувреме Слукас одиграо као у трансу и добрано допринео потпуно заслуженој победи Грка коју су закуцавањима у последња два минута печатирали Бурусис и Адетокумбо.



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар