ЕП: Мађарска - ни селектор не вјерује у њих!

Кошаркаши Србије играће у осмини финала Евробаскета против селекције Мађарске (14:15х), која је била четврта у Групи Ц са две победе у пет утакмица.

Кошарка 10.09.2017 | 13:00
ЕП: Мађарска - ни селектор не вјерује у њих!
Мађари су на овогодишњем Европском првенству, свом првом после 20 година, остварили прву победу на такмичењу после скоро пола века.

Приредили су једно од изненађења надигравши Чешку у трећем колу 85:73, а потом су савладали и домаћина групе Румунију 80:71, за неочекиван пласман у нокаут фазу.

У преостала три меча Мађари нису имали шансе, али су на премијери првенства намучили Хрватску током прва три периода. Имали су поен предности уочи последњег квартала, у којем су “ватрени“ сјајном одбраном преломили меч (15:5). 

Уследио је дебакл против Црне Горе 72:48, да би у последњем колу били немоћни против доминантне Шпаније, која је славила 87:64. 

У селекцији Мађарске издвајају се само два имена, од којих у потпуности зависи игра овог тима – Адам Ханга и Давид Војвода.

Ханга, који је овог лета прешао из Басконије у Барселони, предводи екипу са 17,3 поена уз 4,3 асистенција, 3,8 скокова и једном украденом лоптом по сусрету. Погађа 2,5 тројки по мечу.

"Против Шпаније сам рекао да не скидамо (Адама) Хангу јер мислим да смо фаворити, сада нећемо (Давида) Војводу. Шала, наравно. Пробаћемо да учимо. Глупи људи мисле да су најбољи и најпаметнији. Србија је институција. Не можемо рећи да је први фаворит јер има ту три-четири екипе које одлично играју. Али осим знања екипа Србије има сјајан однос играча и тренера, зато нисам желео да играмо с њима. Однос нације према репрезентацији је увек био на високом нивоу. То нама не одговара“, рекао је селектор Мађарске Стојан Ивковић.

Војвода, који је љубитељима регионалне кошарке познат као сјајни шутер екипе Солнока, други је стрелац тима са 17 поена по сусрету, уз 3,3 скокова и две асистенције у просеку. Он шутира више тројки од Ханге, али мање погађа (1,8).

Двоцифрен просек поена у нападу има још само 22-годишњи бек италијанског Тревиза Жолтан Перл са десет, док им је главна узданица у рекету Акош Келер са просеком од 4,2 поена и 4,4 скокова.

"Келер на позицији центра им даје изузетну покретљивост и снагу. Изузетно су агресивни у скоку у нападу. Имају нападачку транзицију коју морамо да зауставимо", рекао је селектор Србије Александар Ђорђевић.

Србија и Мађарска састаће се у недељу од 14:15 часова у Синан Ердем Дому. Бољи ће у четвртфинале на селекцију Италије.

Евробаскет, осмина финала:
Словенија – Украјина 79:55
Немачка – Француска 84:81
Финска – Италија 57:70
Литванија – Грчка 64:77

Недеља:
11:30 Летонија – Црна Гора
14:15 Србија – Мађарска
17:45 Шпанија – Турска
20:30 Хрватска – Русија

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар