ЕП: Словенија, Њемачка, Грчка и Италија у 1/4-финалу!

Грци тројкама разбили и послали Литванце кући! Репрезентација Грчке пласирала се у четвртину финала Европског првенства пошто је убедљиво савладала Литванију – 77:64 (25:17, 12:13, 24:18, 16:16). Копонен немоћан, Белинели и Датоме чекају Србе или Мађаре! Кошаркаши Италије пласирали су се у четвртфинале Евробаскета у коме чекају бољег из дуела Србије и Мађарске. Шрудер и Тајс јунаци Немачке, Де Коло промашио продужетак! Кошаркаши Немачке су прошли у четвртфинале Евробаскета победом над Француском 84:81 и избацили полуфиналисте прошлог Евробаскета и освајаче бронзане медаље. Рендолф одвео Словенце у четвртфинале! Кошаркаши Словеније пласирали су се у четвртфинале Евробаскета, јер су победили Украјину са 79:55 (26:17, 16:10, 26:16, 11:12), у првој утакмици осмине финала.

Кошарка 10.09.2017 | 10:45
ЕП: Словенија, Њемачка, Грчка и Италија у 1/4-финалу!
Словенију је предводио Ентони Рендолф са 21 поеном, а добре партије приказали су и Лука Дончић са 14 поена, 10 скокова и шест асистенција и Клемен Препелич са 14 поена.

Максим Пустозвонов је са 11 поена био најефкаснији у екипи Украјине и једини је са двоцифреним бројем поена. Денис Лукашов постигао је девет поена уз четири скока и четири асистенције, а Вјачеслав Бобров додао је осам поена. 

Словенија ће у уторак у четвртфиналу играти против победника сутрашњег дуела Црне Горе и Летоније. 

Лука Дончић је отворио меч тројком, узвратили су Украјинци и то је био једини резултатски егал у првом периоду. Након тога предност Словенаца се констатнтно повећавала да би на крају прве четвртине резултат гласио 26:17. Најефикаснији у Словенији је био Лука Дончић, који је уписао 10 поена, уз четири скока, док је Пустозвонов са осам поена предводио стрелце Украјине. 

У другој четвртини Дончићу се прикључио Клемен Препелич и до полувремена уписао 10 поена, на колико је осто и Дончић. Ту је био и Рендолф са девет поена и сјајном статистиком у првом полувремену, јер имао учинак 100 одсто у шуту за два и три поена, као и са линије слободних бацања за укупно девет поена. 

Олександр Липовиј, репрезентативац Украјине и некадашњи кошаркаш Црвене звезде, покушавао је да одржи своју екипу у игри, али његових шест поена до полувремена нису били довољни за бољи екипни учинак од укупног заостатка од 15 поена за Словенцима. 

До краја сусрета Словенија је рутински одржавала повећавала предност и заслужено се пласирала у четвртфинале, што је била само потврда њених добрих партија из групне фазе.

Шрудер и Тајс јунаци Немачке, Де Коло промашио продужетак! Кошаркаши Немачке су прошли у четвртфинале Евробаскета победом над Француском 84:81 и избацили полуфиналисте прошлог Евробаскета и освајаче бронзане медаље.

Французи су пред свој четвртфинални меч били фаворити јер је Немачку током већег дела припрема и на самом турниру углавном вукао један момак, Денис Шрудер.

Он је са 21 поеном и осам асистенција и овог пута био један од најбољих на паркету уз Данијела Тајса који је имао поен више, а свом учинку је додао још и седам скокова.

Француска по први пут од 1997. године неће играти у четвртфиналу Европског првенства за кошаркаше, а на том путу им није помогла ни сјајна партија Евана Фурнијеа који је имао 27 поена. Борис Дијао је попуњавао све своје колоне са 15 поена, девет скокова и пет асистенција. 

Ни то није било довољно зашта је довољно погледати шут Немачке у последњој четвртини. Шест тројки и укупно 29 поена за скоро НБА четвртину у којој је бриљирао Тајс обезбедило је Немцима велику победу и нови велики испит јер чекају победника меча Турска – Шпанија.

Копонен немоћан, Белинели и Датоме чекају Србе или Мађаре! Кошаркаши Италије пласирали су се у четвртфинале Евробаскета у коме чекају бољег из дуела Србије и Мађарске.

Италија је победила Финску са 70:57 у мечу у коме су најбољи били Марко Белинели и Луиђи Датоме. Италија је имала и 20 поена предности, а мотивисани Салин и Копонен нису помогли Финској да дође до новог чуда.

Белинели је за Италију постигао 22 поена уз четири скока и две асистенције, Датоме је имао 15 поена и три скока, Мели и Хекет су имали по десет.

У тиму Финске је најбољи био Петери Копонен са 13 поена, Салин је имао 11 и осам скокова, а изостала је добра партија Чикаговог 'чуда' Лаурија Марканена који је меч завршио са само четири поена и три скока за 20 минута на паркету. 

Италијани су кошевима Датомеа, Хекета и Белинелија отворили меч и фуриозну прву четвртину завршили са 30:17. До почетка другог полувремена имали су и 51:31 и Финце су резултатски држали на сигурном одстојању између 15 и 20 поена све до последње четвртине. 

Тада су Финци успели да се спусте на заостатак испод десет поена, али више од тога нису могли и Италија сада чека победника меча Србија – Мађарска који се игра у недељу од 14.15.

Грци тројкама разбили и послали Литванце кући! Репрезентација Грчке пласирала се у четвртину финала Европског првенства пошто је убедљиво савладала Литванију – 77:64 (25:17, 12:13, 24:18, 16:16).

Грци су сјајно отворили дуел у Синан Ердем Дому, после десет минута имали су осам поена предности и то вођство сачували до одласка на одмор.

Веома добру су шутирали, посебно ван линије 6,75, да би се у другом полувремену управо шутеви за три поена испоставили као кључни (11/24).

У последњи квартал ушли су са двоцифреном предношћу, наставили су да је увећавају, Актуелни вицепрваци Европе су само у једном тренутку успели да дођу до даха и врате се на -9, али је онда уследила нова серија Грчке за три поена и све је било решено. 

Најбољи код победника био је Костас Слукас са пет погођених тројки и 21 поеном (2/7 за два, 5/7 за три), уз пет скокова и четири асистенције, а још три играча имала су двоцифрен учинак.

Ник Калатес уписао је 14 поена и шест асистенција, Јанис Бурусис имао је 11 поена, осам ухваћених лопти и чак шест укредених лопти, док је Костас Папаниколау поред 11 поена имао шест скокова.

С друге стране, у пораженом саставу највише се истакао Мидгаунас Кузминскас са 20 поена и пет скокова, Јонас Валанчунас забележио је дабл-дабл са 13 поена и 15 ухваћених лопти, а Мантас Калниетис убацио је 11 поена.

Њихов ривал у борби за полуфинале биће бољи из окршаја Хрватске и Русије, који је на програму у недељу, као и дуел наше селекције и Мађарске у истој половини нокаут фазе.

Европско првенство – четвртина финала:

Словенија – Украјина 79:55
Немачка – Француска 84:81
Финска – Италија 57:70
Литванија – Грчка 64:77

недеља:
11:30 Летонија – Црна Гора
14:15 Србија – Мађарска
17:45 Шпанија – Турска
20:30 Хрватска – Русија

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар