ЕП: Најбоља петорка Евробаскета...

Жестока је конкуренција. . .

Кошарка 08.09.2017 | 17:30
ЕП: Најбоља петорка Евробаскета...
Прва фаза је завршена, сада следи оно право на Евробаскету. Отпали су кошаркашки лилипутанци попут Исланда, Велике Британије, Румуније, разочарење Израел, очајна Чешка, малерозни Грузија и Пољска, слабашна Белгија. Очигледно је да европска кошарка нема капацитет за првенство са 24 тима и да ћемо суви квалитет видети тек у нокаут фази. И то можда тек од четвртфинала...

Неке екипе су у групној фази служиле као вреће за ударање и средства за поправљање статистике најбољим играчика и екипама. Када се направи статистички и резултатски пресек после пет кола групне фазе, издвојила су се имена која су обележила досадашњи ток првенства. Што не мора искључиво да значи да је реч о петорици најбољих играча на својим позицијама на Евробаскету. Уосталом, нијансе су у питању и сигурно се може саставити неколико различитих петорки у зависности од укуса.

По нашем избору, групну фазу су обележила следећа петорица кошаркаша: Горан Драгић, Алексеј Швед, Бојан Богадновић, Лаури Марканен и Кристапс Порзингис.

ПЛЕЈМЕЈКЕР - Горан Драгић (Словенија)

Нисмо имали ни најмању дилему око плејмејкера који је обележио досадашњи део Евробаскет. Горан Драгић је диригент и кључни играч сјајне Словеније. Ас Мајамија после најбоље сезоне у клупској каријери, блиста и у репрезентативном дресу. Погађа када треба, „измишља“ поене на најразличитије начине, убитачан је и са дистанце и када уђе под кош, лопта је углавном код њега а успева да расетерети и Луку Дончића који поред њега игра са мањим притиском. Драгић је први стрелац такмичења са 24,4 поена у просеку за 28,5 минута на паркету по мечу. За два шутира изнад 50 одсто, за три 35 одсто, а не „силује“ шут. Против Француске је био погонска снага и кључ када се ломило. Не игра за статистику и прелеп је пример како се НБА звезда подреди колективном успеху, а да опет не бежи од одговорности и ломи противника на суву класу коју поседује. Имао је и Денис Шредер неке сјајне партије у дресу Немачке, али ипак није на нивоу плејмејкера Словеније.

БЕК ШУТЕР  - Алексеј Швед (Русија)

Знамо, и нама на помен ове позиције одмах на памет падне наш Богдан Богдановићкоји је синоним кошгетерске машине, играча који вуче свој тим и убија ривале. Ипак, АлексејШвед је то боље радио у тиму Русије у досадашњем делу првенства. Србија би можда прегурала некако и без Богдана, али Русија без Шведа не би имала чему да се нада. Најплаћенији коашркаш Европе и те како оправдава да вреди тај новац. Трећи је стрелац првенства са 23 поена у просеку, тројке шутира 40 одсто и разлог због којег су Руси завршили групу са само једним поразом. Осим у мечу против Летоније када га није служио шут, био је сјајан у осталим утакмицама. Поготово када је Русима ушла вода у уши прпотив Велике Британије и када су аутсајдери опасно припретили сензацијом, али је Швед серијом тројки спасао Баћушке. Можда му одбрана није јача срана и можда има превише изгубљених лопти, али осим тога што као класични стрелац разбија противничке одбране, стиже и да проигра саиграче. Швед је са 5,6 асистенција осми на листи најбољих додавача првенства.

КРИЛО - Бојан Богдановић (Хрватска)

Један од најбољих европских кошаракаша тај статус потврђује и на овом Евробаскету.Богдановић је донео Хрватској победе против аутсајдера, али и заказао у дербију пртив Шпаније. У тој утакмици се видело да Хрватска стаје, када стане и популарни Бабо. СелекторАцо Петровић је врло свестан да му све зависи од сјајног Мостарца и сва игра је подређена њему, па Богдановић бира када ће играти, коју акцију ће играти, како ће завршити напад... И то му је прилично добро ишло ако изузмемо окршај против Шпанаца када је био добро чуван. Богдановић је до сада за 31 минут по мечу, у просеку убацивао 21,4 поена и имао пет скокова. Тројке је гађао феноменалних 15/27 (55 одсто!) и може се рећи да је за сада најбољи тројкаш првества иако неки други имају боље проценте, али из далеко мање покушаја. Међутим, само пет асистенција у пет утакмица говори колико ће екипа морати да трпи ако Бојана стане шут. За сада то све функционише и биће занимљиво видети ко ће боље повући своју екипу: Богадновић или Швед?

КРИЛНИ ЦЕНТАР - Лаури Марканен (Финска)

Просто је немогуће не издвојити овог момка у први план. Лаури Марканен је откриће Евробаскета и играч у којег су се заљубили многи љубитељи кошарке. Неки у њему виде наследника Дирка Новицког, а ово што Марканен за сада приказује у дресу Финске, заиста подсећа не неке Диркнештајнове минијатуре. Уживање је гледати овог плавокосог дугајлију. Делује као да тајне у кошарци за њега не постоје и можемо само да замислимо какав ће бити после неколико сезона у НБА и када физички ојача. Високи играч са таквим шутем и покретљивошћу се ретко виђа. Цећ на старту против Француске је најавио да је звезда рођена, а касније је само потврђивао раскошан таленат и класу. Четврти је стрелац Евробаскета са 22,6 поена у просеку. У шуту за два поена је девети на првенству (57,4 одсто), за три на 12. месту (50 одсто), а са линије пенала је на деветој позицији (89,7 одсто). Уз то има и 6,2 скокова по мечу. И храброст да решава најтеже ситуације и погађа када је најпотребније. Италијанима се не пише добро ако помисле да су добри прошли са костуром такмичења који их је одвео на Марканена и Финску.

ЦЕНТАР - Кристапс Порзингис (Летонија)

Реално, овде лагано може да буде и Пау Гасол, али Порзингис је играо битније утакмице и давао важније поена. Док је Гасол једину озбиљну проверу имао против Хрвата, Порзингисје у сваком мечу морао да извуче најбоље што може и погура Летонију. Млади ас Њујорк Никса је попут Драгића или Богдановића још један леп пример како НБА звезда „гине“ за своју ререзентацију и даје јој оно најбоље. Донео им је победе када су били фаворити против Британаца, Белгијанаца и Турака када је постизао 27,6 поена у просеку. Против Србије и Русије није био на том нивоу јер је рано ушао у проблем са личним грешкама. Што је и највећи минус у његовој игри, мада се мора признати и да су судије грешиле на његову штету. Са просеком од 22,4 поена је пети стрелац такмичења. И то за 27,2 минута по утакмици што је најмања минутажа од првих 10 стрелаца такмичења. Тројке шутира 40 одсто, двојке 55 одсто, а са линије пенала је гађао 27/30. Ривали не знају како да га чувају. Не смеју да му провоцирају шут, а ако изађу на њега следи моћан улаз на кош који се често заврши сјајним закуцавањима. И на крају, први је блокер шампионата са две банане по мечу. По многима, најатрактивнији кошаркаш у досадашњем делу Евробаскета. Летонија је на сву ту шутерску ариљерију коначно добила моћног играча под кошем који јој даје другу димензију у игри.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар