Анализа - Креће НФЛ: Може ли неко да заустави Брејдија?

Почео је септембар, омиљени месец љубитеља америчког фудбала – креће НФЛ сезона! Патриотска клопка! Креће НФЛ: Петриотси - вечити фаворити, последњи плес Биг Бена, јаки Џајантси, Тампа из сенке, Џетси у каналу.

Остали спортови 07.09.2017 | 22:15
Анализа - Креће НФЛ: Може ли неко да заустави Брејдија?
Давно је био фебруар када су Њу Ингланд Петриотси освојили нови Супербоул, пети у историји, а уочи нове сезоне опет је тим Тома Брејдија главни фаворит за нови.

Иако је у августу напунио 40 година, Брејди и његова екипа ће бити главни изазов за све остале екипе, које ће покушати да спрече Петсе да постану први тим од 2005. који је одбранио титулу.

Патриоте су опет главни фаворити за СБ, па самим тим и за најбољу пласман у својој конференцији. Главни конкуренти ће им бити Питсбург Стилерси, који ће покушати да искористе Брејдијеве (иако изгледа да може да доминира још 20 година) и свежу дефанзивну линију Петса препуну слободних агената који тек треба да се уклопе у "свет" Била Беличика.

Са здравим Беном Ротлисбергером, Антониом Брауном и Ливеоном Белом биће то један од најмоћнијих напада лиге. Трећи тим који би могао да се умеша у борбу за трофеј АФЦ су Оукленд Рејдерси.

Прошле сезоне су експлодирали на крилима Дерека Кара, а могу бити само бољи јер су били тек 20. одбрана лиге. Међути, у центру пажње ће свакако пре свих бити Петси, који чак и без Џулијана Еделмана, уколико остали кључни играчи (читај Роб Гронковски) избегну повреде, лако могу до 19-0, зашто да не.

Много интересантнија ће бити борба у НФЦ, где неколико тимова једнако претендује на пласман у СБ. Каролина Пантерси би требало да се врате на ниво из претпрошле сезоне, какда су јурили перфектан скор, а Кем Њутн играо на МВП нивоу. Он тек улази у најбоље године па се и од "пантера" тек очекују прави резултати.

Врло интересантно изгледају Тампа Беј Баканирси. Ко је уживао у "Хард Кноцкс" могао је да види колико ће динамично изгледати ова екипа са изузетно талентованим QБ Џејмисом Винстоном. Испред његове моћне руке су три фантастичне опције у нападу, а ту је и унапређена одбрана. Помаже им и релативно слабија дивизија, па би могли бити најсвежији тим у плеј-офу.

И предстојеће сезоне у конкуренцији за завршницу биће Аризона Кардиналси, који ће осим већ стандардно импресивног Карсона Палмера (4.000+ јарди четири сезоне у низу) имати и јаку опцију трчањем у виду сјајног Дејвида Џонсона. Наравно, ту је и даље један од најбољих рисивера лиге Лери Фицџералд. Овај трио + једна од најбољих одбрана лиге = све је могуће.

Што се тиче осталих, Атланта Фалконси ће бити врло конкурентан тим у сваком мечу, Мет Рајан је био импресиван прошле сезоне, ове се очекује бар приближан ниво, питање је да ли опет могу до СБ, али неће бити много слабији од тог нивоа.

Наравно "вечити" фаворити Грин Беј Пекерси и још један МВП кандидат Арон Роџерс, који иза себе има сезону са 40 ТД, уз само седам пресечених лопти, а требало би коначно да има на располагању све здраве саиграче, најбитнији од њих су свакако Џорди Нелсон, Даванте Адамс и Рендал Коб уз врло интересантну придошлицу Мартелуса Бенета.

Нисмо заборавили ни Сијетл Сихоксе, доласком Едија Лејсија овај ти би можда требало да буде у групи главних фаворита за освајање НФЦ, што су најавили агресивним приступом у предсезони.

Као и у сваком спорту, ни НФЛ није имун на изненађења. Из другог плана могло би да искочи неколико екипа, Њујорк Џајантси са Илајем Менингом су увек међу њима, поред фантастичног Одема Бекама сада има још једну квалитетну пас опцију – Брендона Маршала.

Потом, ту је и њихов дивизијски ривал Далас Каубојси који су прошле сезоне промовисали спектакуларан тандем Дак Преског-Езекијел Елион, који ће додуше моћи да игра тек од седме недеље, а ту је и даље Дез Брајант.

Нова НФЛ сезона почиње дуелом браниоца титуле Њу Ингланд Петриотса и Канзас Сити Чифса у ноћи између четвртка и петка од 02:30 часова по нашем времену.

Седмомесечном кризирању дошао је крај - у ноћи између четвртка и петка утакмицом између Њу Ингланда и Канзаса креће нова сезоне НФЛ-а.

Ко ће да наследи Њу Ингланд Петриотсе на трону? Већина би рекла - нико! Екипа Била Беличика и легендарног квотербека Тома Брејдија је и ове сезоне главни фаворит за титулу. Тачније, последњих 15-ак година, од ере ове двојице великана, екипа из Масачусетса је вечити фаворит за круну. Брејди је до сада освојио пет шампионских прстенова, али то је "само" за једну руку. Када су га питали коју му је најдражи прстен рекао је: "Следећи". Екипа је претрпела неколико промена, али оно што је основа код Беличика - систем остаје исти, а играчи се менају, наравно осим недодирљивог Брејдија. Корпус хватача употпуњен је довођењем Брендина Кукса из Њу Орлеанса. Оно што највише радује навијаче Петриотса је да се најбољи тајт енд у историји, корпулентни Роб Гронковски опоравио од операције леђа и да ће опет бити права напаст за одбране, поготово у црвеној зони. Оно што би могао да буде проблем за Петриотсе је пензионисање вође одбране Роба Нинковича. 

Ко би могао да угрози Њу Ингланд у АФЦ? Наравно, Питсбург. "Челични" из Пенсилваније прошле сезоне у финалу конференције "одувани" су у Фоксбороу, а сада Стилерси желе реванш. Уз најбољег рисивера лиге Антонија "Тач" Брауна, најбољег ранинг бек Лејвиона Бела, двоструког Супербоул шампиона, Бена Ротлисбергера, то је екипа за напад на круну. Ово је вероватно и последњи плес легендарног квотербека Стилерса, популарног Биг Бена, који је најавио крај каријере на крају сезоне.

Од претендената на престо АФЦ у фаворите се убраја и Оукленд. Биће ово претпоследња година за Рејдерсе да су домаћини у "Црној рупи" (селе се 2019. у Лас Вегас), па најбоља публика у НФЛ каравану гладна је титуле после сушне прошле деценије. 

Ове три екипе би требало да доминирају у АФЦ. Од осталих, Канзас је традиционално кандидат за плеј-оф, мада је ослабљен неиграњем првог ранинг бека Вера. Фаворит из сенке би могао да буде Тенеси.

Ако се у АФЦ знају фаворити, у НФЦ је "лудило". Бар седам, осам екипа су претенденти за Супебоул. Чини се да су најозбиљнији кандидати Грин Беј и Сијетл, који имају релативно лаку дивизију где не би требало да имају проблема да освоје пол позицију. Магични квотербек Пекерса Ерон Роџерс предводиће и ове године брутално добар напад популарних"сираша". Грин Беј може до пехара. Сијетл је после два узастопна Супербоула имао две слабије сезоне, али са пласманом у плеј-оф то је екипа титулу.

Њујорк Џајантси су страшно јаки. И прошле сезоне су били одлични, поготово у одбрани, која је једна од бољих у лиги. Сада Илај Менинг, квотербек "небеског усијања", двоструки освајач Супербоула, има паклена три рисивера, Маршала, Бекам Џуниора и Шепарда. Великог конкурента у дивизији, али и у конференцији, екипа из "Велике јабуке" имаће у Даласу који ће тешко поновити прошлогишњих импресивни скор од 13-3. У истој дивизији је силно појачана Филаделфија и десетковани Вашингтон који могу да помрсе рачуне Џајантсима и Каубојсима .

Атланта, као прошлогодишњи учесник Супебоула (несрећно поражена од Њу Ингланда), први је фаворит, али... Зна се за традиционалну клетву која каже да учесници Супербоула наредне сезоне не стижу ни до плеј-офа (ово правило не важи за Њу Ингланд Петриотсе). И даље ће кључ да буде у квотебеку Мету Рајану, који је имао фантастичну прошлу сезону. Екипа која из сенке пуца на највиши пласман је Тампа Беј. Пошто су са Џоном Груденомузели титулу 2002. године следи велики пад за "гусаре", који пуну деценију нису учесници плеј-офа. Медији "преко баре" их виде и као Супербоул потенцијал.

Каролина је после нестварне сезоне 2015/2016, скора 15-1 и учешћа у Суепрбоулу, била очајна у прошлом шампионату. Зарибао је Кем Њутон, који је имао много проблема са повредама. Такође, треба очеквати и бум од Њу Орлеанс Сејнтса, које предводи легендарни квотербек Дру Брис. 

Аризона је од тима који је био претендент за Супербоул прошле сезоне стигла до највећег разочарања лиге. И у овом шампионату тренд пада би требало да се настави, Ако су Њујорк Џетси и Кливленд аутсајдери у АФЦ, онда су то Чикаго Берси и Лос Анђелес Ремси у НФЦ. Свака победа за ове тимове би био успех с обзиром на скроман ростер.

Пише: Жељко Мутавџић

ПАРОВИ 1. ВИКЕНДА

ПЕТАК
02.30 Њу Ингланд - Канзас Сити

НЕДЕЉА/ПОНЕДЕЉАК
19.00 Бафало - НY Џетс
19.00 Чикаго - Атланта
19.00 Синсинати - Балтимор
19.00 Кливленд - Питсбург
19.00 Детроит - Аризона
19.00 Тенеси - Оукленд
19.00 Мајами - Тампа Беј
19.00 Вашингтон - Филаделфија
19.00 Хјустон - Џексонвил
22.05 ЛА Ремс - Индијанаполис
22.25 Грин Беј - Сијетл
22.25 Сан Франциско - Каролина
02.30 Далас - НY Џајантс

УТОРАК
01.10 Минесота - Њу Орлеанс
04.20 Денвер - ЛА Чарџерс

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар