Једите масно и живјећете дуже

Канадски научници савјетују људима да, супротно досадашњим увјерењима, једу масну храну јер ће им то продужити живот, а не скратити како се до скоро вјеровало.

Здравље 02.09.2017 | 09:45
Једите масно и живјећете дуже
Часопис Лансет објавио је резултате студије по којој је послије анкете спроведене међу 135.000 одраслих особа из разних дијелова свијета установљено да су они који су избацили масноће из исхране живјели краће од особа које су конзумирале маслац, сиреве и месо.

До сада су нас учили да конзумирање превише засићених масноћа утиче на повећање нивоа холестерола, што може да резултира срчаним обољењима. Научници, међутим, подсјећају да особе које из исхране избаце масноће често замјену за њих пронађу у производима пуним угљених хидрата попут хљеба, тјестенине и пиринча, што значи да у организам не уносе неке врло важне нутријенте.

Исхрана заснивана на угљенимхидратима једна је од најнездравијих, а студија коју су спровели канадски научници на 135.000 одраслих особа у 18 земаља показала је да је међу онима који су конзумирали рафинисане шећере и сухомеснате производе, односно месне прерађевине ризик од преурањене смрти био већи за 28 посто.

Резултати истраживања канадских научника представљени су на конгресу Европског удружења кардиолога одржаном у Барселони.

"Већ деценијама се смјернице здраве исхране фокусирају на смањење масноћа и засићених масних киселина, али организму су потребне масноће, у њима су витамини и есенцијалне киселине које имају врло важну улогу за организам. Када унос масноћа смањите на најнижи ниво, лишавате организам свих тих важних минерала", рекла је докторица Машид Дрган, вођа студије и научница на Универзитету Мекмастер.

(Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Дрина

02.09.2017 08:07

какви стручњаци. Довољно је погледати око себе и видјети колико нам је народ болестан ,нема никог ко је здрав а све дебљи о дебљег.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јел Стварно

02.09.2017 18:16

Ти струцњаци су на платној листи фармацеутске индустрије. Следецим генерацијма цланак це бити, имплантирајте себи цип и зивјеце те дузе.

Name

ЕX-ПЕРТ

02.09.2017 19:27

Танка је линија измедју здравог и нездравог.

Name

Биљоздер.цом

03.09.2017 21:32

Главни извор финансијских средстава за ову студију долази од 5 фармацеутских компанија а то су: АстраЗенеца, Санофи-Авентис, Боехрингер Ингелхеим, Сервиер и ГлаxоСмитхКлине. Рецимо ова прва која је и обезбедила највећи део средстава, се бави производњом статина, тачније лека под називом "Црестор" који служи за снижавање холестерола. Ако знамо да се холестерол налази једино у храни животињског порекла јасно вам је зашто ова студија промовише исхрану баш тим намирницама. Молим вас поделите ове информације са вашим пријатељима, нема потребе да нас праве будалама. Хвала унапред!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луу

04.09.2017 09:00

О цему ти Биљоздеру. Засто дезинформисес људе. Насе тијело само производи колестерин и пријеко му је потребан. То сто неки не познају границу ситости и прездеравања је нека друга тема. Не вриједи ни траву јести ако се не крецес и једес искљуциво прерадјене масти као сто су у маргарину. У цланку јасно казу, маслац и месо а остале месне прерадјевине су јако нездраве ради свакојаких додатака. Једи свјезе месо,салату и воце и зивјет цес 100 година здрав

Name

Биљоздер.цом

05.09.2017 22:52

Који је то део мог коментара био дезинформација? Успут црвено месо је већ годинама на листи канцерогених материја заједно са цигаретама и азбестом. То је званична објава од стране Светске Здравствене Организације, изволите па проверите ко не верује. Тако да можете да једете и најсвежије месо опет то није здраво. Холестерол јесте јако битан и истина је да га наш организам сам производи у довољним количинама и не постоји потреба за уносом кроз исхрану. За воће и поврће се слажем као и за физичку активност и маргарин. Свако добро желим.