6 знакова који најављују срчани удар

Рано уочавање симптома може да буде од пресудног значаја за превенцију или ублажавање последица срчаног удара.

Здравље 28.08.2017 | 13:55
6 знакова који најављују срчани удар
Срчане болести су водећи узрок смрти у земљама развијеног света, а инфаркт је смртоносан у чак 30 одсто случајева. У неколико недеља након стабилизације пацијента који је преживео срчани удар често се јавља и изненадна смрт.

Код инфаркта долази до оштећења срчаног мишића, и настаје трајни ожиљак на овом органу. Оштећени део може да постане електрички нестабилан и проузрокује аритмију - вентрикуларну тахикардију или вентрикуларну фибрилацију, која може да угрози живот.

Управо из тих разлога важно је на време уочити претеће знакове како би се инфаркт спречио или бар умањио, и тако спасао људски живот.

Већина људи који су дожвјели срчани удар имала је симптоме до месец дана пре инцидента, али већина није обраћала пажњу на то. Док су мушкарци склонији боловима у грудима, жене најчешће искусе тешкоће у дисању.

Код мушкараца могу да се појаве и проблеми с ерекцијом, које узрокује сужење крвних судова. Чак две трећине њих је то приметило пре застоја срца.

Жене (око 70 одсто) склоније су осећању снажног и дуготрајног умора, чак неколико недеља пре удара. Ако срчани мишић не ради како треба, то може да проузрокује и отицање ногу, па и на то треба обратити пажњу.

Обратите пажњу на следећих шест знакова:

1. Умор
Ако се артерије сузе, срце прима мање крви него иначе, због чега ради много теже. То је разлог зашто се све време осећате уморно и поспано.

2. Кратак дах
Ако срце добија мање крви, то значи да ће плућа добијати мање кисеоника него што је нормално. Ако имате проблема с дисањем, што пре посетите лекара јер то може да значи да се приближава време срчаног удара.

3. Слабост
Ако тело ослаби тј. осећате слабост, то је зато што артерије одједном постају уске и спречавају правилно циркулисање крви. Тада мишићи не добијају оно што им је потребно, и може да се догоди да се срушите.

4. Вртоглавица и хладно знојење
Слаба циркулација је кривац и за то што је проток крви у мозгу смањен, што је врло опасно по живот. У таквој ситуацији ћете осетити вртоглавицу и збуњеност. Не игноришите овакве знакове.

5. Притисак у грудима
Ако имате ране симптоме срчаног удара, вероватно ћете осетити и тескобу у грудима, мањи бол или повишен притисак. То ће се дешавати све чешће како се ближи дан срчаног удара.

6. Симптоми грипа или прехладе
Ако се осећате као да сте ниоткуда добили грип или прехладу, могло би да се ради о најави срчаног удара. Многу људи који су преживели инфаркт касније су рекли да су неколико дана раније имали такве симптоме, нпр. кашаљ, грозницу...

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар