Није наш ред да освојимо медаљу, али ко зна...

Српске одбојкашице имају и право и обавезу да размишљају о подијуму, а додатну драж даје правило према којем 2017. године "не би требало да вратимо кући неку од три медаље".

Остали спортови 15.08.2017 | 22:15
Није наш ред да освојимо медаљу, али ко зна...
Наше девојке освојиле су три медаље са последњих пет првенстава Европе.

2007. сребро из Белгије и Луксембурга
2011. злато из Србије
2015. бронзу из Холандије и Белгије

Утолико, њихово је и право, али и обавеза, да размишљају о новом одличју, тим пре што су на последња два велика такмичења девојке селектора Зорана Терзића освојиле две драгоцене медаље - сребро на Олимпијским играма у Рију прошлог и бронзу на Светском гран прију у Нанкингу овог лета.

Постоји само један мали проблем.

Ова, 2017. година, није "она" у којој Србија осваја одличја на европским првенствима.

С обзиром на то да је наш тим 2009. у Пољској испао у другој фази, а 2013. у Немачкој и Швајцарској стигао до полуфинала, али потом изгубио и тај и дуел за бронзу, делује да је "дошао ред" да се српски тим врати без медаље око врата.

Али, како традиције постоје да би се рушиле, а изузеци да би поништили правила, пожелећемо освајачицама 14 медаља са међународних такмичења у претходних 11 година, и њиховом селектору Терзићу, да направе "преседан" и донесу кући медаљу и онда када календар каже да се то неће догодити.

Женска одбојкашка репрезентација Србије, десет дана по освајању бронзе на такмичењу које је пандан мушкој Светској лиги, почела је данас припреме за предстојеће Европско првенство, које ће од 22. септембра до 1. октобра бити одржано у Азербејџану и Грузији.

Србија ће на Кавказ, који раздваја Црно море и Каспијско језеро донети бронзу освојену пре две године у Холандији и Белгији, а занимљиво је да је наш тим исте године, али на Првим европским играма одржаним управо у Азербејџану, у престоници Бакуу, такође освојио бронзу. Додуше, овог пута Терзићев тим почеће турнир у другом највећем граду те земље, Геџе, који има 313.000 становника.

Група А (Баку, Азербејџан): Азербејџан, Немачка, Пољска, Мађарска.
Група Б (Тбилиси, Грузија): Грузија, Италија, Хрватска, Белорусија.
Група Ц (Баку, Азербејџан): Русија, Турска, Бугарска, Украјина.
Група Д (Геџе, Азербејџан): Србија, Холандија, Белгија, Чешка.

Распоред:

Србија - Чешка (22. септембар, 15.00)

Србија - Холандија (23. септембар, 18.00)

Србија - Белгија (24. септембар, 18.00)

Победници група избориће директан пласман у четвртфинале и преселити се у Баку, где ће пре тога бити одиграна и осмина финала између другопласираних и трећепласираних тимова из све четири групе.

Селектор Терзић, после повратка из Кине и предаха од десет дана, на припреме је позвао 16 играчица, а једина измена у односу на екипу која је наступила на Фајнал сикс турниру Светског гран прија је - привремена. Разлог је изостанак повређене Сање Малагурски, коју ће на почетку припрема на Копаонику заменити Катарина Лазовић, а Малагурски би требало да се прикључи екипи када у Београду заврши опоравак од неугодне повреде.

Састав Србије за ЕП:

Техничари: Ана Антонијевић, Бојана Живковић, Слађана Мирковић. 

Коректори: Ана Бјелица, Тијана Бошковић, Катарина Лазовић. 

Либера: Јелена Благојевић, Теодора Пушић. 

Блокери: Милена Рашић, Стефана Вељковић, Јована Стевановић, Мина Поповић. 

Примачи: Бранкица Михајловић, Тијана Малешевић, Бјанка Буша, Бојана Миленковић. 

Стручни штаб селектора Зорана Терзића чине још Александар Владисављев (помоћни тренер), Владимир Банковић (кондициони тренер), Бојан Перовић (статистичар), Јован Младеновић (доктор), Синиша Младеновић (физиотерапеут) и Гордан Вилимановић (тим менаџер).

РЕАЛНИ ДА БУДЕМО...

Терзић је током окупљања уочи одласка на Коп рекао да је његова екипа по квалитету међу три најбоље у Европи и истакао да верује да има шансе за највиши пласман.

"Реални да будемо, репрезентација Србије је по квалитету сигурно међу три у Европи. Наша жеља је, наравно, да будемо прваци ако је икако могуће и све ћемо учинити да буде тако", рекао је Терзић.

"Било би неозбиљно било шта обећавати. Чека нас двоструки узастопни шампион Русија, Холандија је била четврта на Олимпијским играма, Италија је на Гран Прију показала добру игру... Има ту још екипа које претендују на највиши пласман. Међутим, ако будемо спремни, ако девојке буду здраве, имамо шансе за највиши пласман", рекао је селектор Србије.

Терзић и његови помоћници "брусиће" на Копаонику форму екипе која се јако добро познаје све до 30. августа.

"После Гран прија и доброг резултата који смо направили, девојке су имале неколико слободних дана и сад крећемо у нови циклус припрема. Неће то бити класичне припреме које радимо на почетку сваке сезоне, то ће бити практично наставак приче из Кине. Најважније је да имамо довољно времена и да су девојке здраве, тако да очекујем квалитетне припреме и да на ЕП одемо спремнији него на Гран при", рекао је Терзић.

Све српске медаље:

2006 – Светско првенство – Јапан – бронза
2007 – Европско првенство – Белгија/Луксембург – сребро
2009 – Европска лига – Турска – злато
2010 – Европска лига – Турска – злато
2011 – Европска лига – Турска – злато
2011 – Светски гран при – Макао – бронза
2011 – Европско првенство – Србија – злато
2012 – Европске игре – Чешка – бронза
2013 – Светски гран при – Јапан – бронза
2015 – Светски куп – Јапан – сребро
2015 – Европске игре – Азербејџан – бронза
2015 – Европско првенство – Холандија/Белгија – бронза
2016 – Олимпијске игре – Бразил – сребро
2017 – Светски гран при – Кина – бронза
2017 – Европско првенство – Азербејџан/Грузија – ?

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар