Како алкохол утиче на тремароше

Поборници изреке "пивце за живце" требало би да размисле пре него што посегну за њим да би се смирили или "убили" трему пред важан састанак или јавни наступ.

Здравље 14.08.2017 | 13:48
Како алкохол утиче на тремароше
Научници Универзитета у Келну доказали су да мало пиво заиста може да опусти, али алкохол обично утиче на језик и то негативно, па је говор значајно лошији.

У истраживању је учествовало 62 испитаника који су имали трему приликом јавних наступа и 60 опуштених људи. Појединци из нервозне групе су попили ђус вотку или пиво, што им је заиста смањило трему, али погоршало квалитет говора.

Ови испитаници имали су проблем са концентрацијом, брзином изражавања, елоквенцијом, а нису правили ни контакт очима који је изузетно важан приликом јавних наступа.

Занимљиво је да је једној групи испитаника речено да пију алкохол иако је у пићу била само кап вотке. Али, веровање да пију алкохол их је смирило, а није утицало на лош квалитет говора, па психолози нервознима предлажу да увежбавају технике дисања које ће им помоћи да одагнају трему, а неће се негативно одразити на наступ.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар