Ублажите нервозу цријева

Тегобе са варењем могу да буду изазване и нездравим навикама. Најважније је правилно комбиновање намирница, рецимо да се не једу заједно угљени хидрати и протеини.

Здравље 14.08.2017 | 13:27
Ублажите нервозу цријева
СИНДРОМ нервозних црева погађа сваку пету одраслу особу. За овај поремећај најчешће се окривљује стрес, који доказано утиче на варење, али тегобе могу да буду изазване и нездравим навикама.

Иако синдром нервозних црева није озбиљно обољење, у великој мери утиче на квалитет живота оболеле особе. Симптоми су хроничан бол у доњем делу стомака, осећај надимања и надутости у цревима, поремећај пражњења дебелог црева честим сменама затвора и пролива.

Симптоми болести могу да се ублаже искључиво правилном исхраном, тачније правилним комбиновањем намирница. Требало би да се избегава мешање протеина и угљених хидрата (на пример, меса и хлеба или пиринча), више врста протеина (на пример, меса и јаја), протеина и масти (на пример, меса и павлаке).

Не препоручује се да се после оброка једу слаткиши и воће, док вода не би требало да се пије за време јела и минимум три сата после оброка. Веома је важно да се минимално једу засићене масти и шећер, а месне прерађевине, слане грицкалице, бело брашно, газирани напици, кафа и алкохол потпуно искључе. У јеловник би под обавезно требало уврстити интегралне житарице, семенке лана и све друге намирнице богате омега-3 масним киселинама.

ЈЕЛОВНИК

Доручак:
Чаша млаке лимунаде и кашичица меда

После сат времена поједите интегралне житарице са сувим воћем, коштуњавим плодовима (најбоље бадемима) и млевеним семенкама, а све то прелијте топлом водом.

Ручак:
Месо или риба са салатом од поврћа, или кувано јаје, или кувани кромпир и салата од поврћа.

Вечера:
Шоља јогурта или салата од поврћа са мало швапског сира или просо скуван у сојином млеку.

Напомена:
Размаци између оброка не би требало да буду краћи од четири сата, а вечеру би требало појести до 18 часова. Врло је важно да се храна добро жваће и да се једе у миру и тишини, никако нервозно или уз телевизор.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар