Представљамо најновије појачање Звезде...

Он је скакач, он је атлета, Болденов “ортак” из Филаделфије и нови центар Звезде! Упознајте Матијаса Лесора. . .

Кошарка 12.08.2017 | 22:15
Представљамо најновије појачање Звезде...
Ево га  - нови Звездин центар! Матијас Лесор је нови кошаркаш црвено-белих. Потпис на три године и један од последњих делова слагалице Душана Алимпијевића је ту. Када погледамо конституцију екипа Звезде у протеклим сезонама јасно је да се велики терет посла сваљивао на центре. Од Бобана Марјановића, преко Мајка Цирбеса, ВладимираШтимца па до Огњена Кузмића. Пик ен рол и спуштање лопте у “боју” је било често. Сада ћемо у рекету Звезде гледати Лесора. Мало другачијег типа играча од поменутих.

Шта можемо да очекујемо од њега?

Први утисак је - Звезда је довела атлетски веома јаког играча. Лесор игра на позицијама четири и пет, а висок је 205 центиметара што му у неким ситуацијама прави проблем, док је у другим предност. Веома је скочан, за своју позицију јако брз па се немојте чудити ако га видите како трчи од контру од коша до коша.

С обзиром да ће у нападима Звезде вероватно бити доста пик ен рола, Лесор ће се ту јако добро уклопити. Зна да загради играче на врху капице својом снагом, а потом или прави ливаду нижим играчима, или се спушта ка кошу где атлетицизам долази до изражаја. Високе лопте у алеј-упу за њега нису проблем. Биће атрактивних закуцавања, а то је оно што може да сипа гориво на ватру која иначе гори на утакмицама Црвене звезде.

У потрази за високим играчем Звезда је морала да прође много препрека, пре свега зато што квалитетне петице “прве оду” са тржишта. Лесор је чак био и у причи са Бросе Бамбергом пре него што се као опција створила Звезда која је успела да приволи овог 205 центиметара високог играча да дође у Београд и буде ново "тело" у рекету које је прошле године бранио Огњен Кузмић који се преселио у Реал Мадрид.

Које су још одлике Лесора?

Дугачке руке му омогућавају две ствари - добру одбрану и сјајан скок. Може да издржи ударе противничких тешкаша на обе стране паркета, да ишчачка лопту, па чак некада и пресече "жива" додавања. У скоку је изузетан, може се рећи да је дефанзивни тип играча више него офанзивни.

Недостатак му је добар шута са дистанце (није претња за три поена) и мало слабије сналажење када је лопта код њега у бржој игри. Када напада више играче од себе леђима, проблем може да буде угуравање истих под кош.

Има добру одбрану од пик ен рола, то је повезано са "лаким" ногама које смо поменули, тако да се немојте изненадити ако истрчи и удвоји плејмејкера на девет метара од коша, па се врло брзо врати у одбрану. Чак иако закасни, ту су дугачке руке за блокаду. Та агресивност га некада кошта брзих фаулова и на то мора да обрати пажњу. Такође, могао би да поправи слободна бацања.

Где је до сада играо, какав му је педигре?

Овај Француз је стар 21 годину, долази из Нантера. Професионалну каријеру је почео 2014. године у Шалону, да би две године касније потписао за Нантер. Овог лета изашао је на драфт и изабран је од стране Филаделфије као 50. пик друге рунде. Долази у Звезду као освајач ФИБА Еврокупа са Нантером. Прошле сезоне је одиграо 34 меча за Нантер и имао 57% за два поена,  давао је 10 поена и седам скокова по мечу у просеку.

О његовом стилу игре можда најбоље сведоче речи помоћног тренера Филаделфије Лојда Пирса, човека који је радио са тимом током Летње лиге на којој је Лесор био учесник. На једној од утакмица, против Бостона, Лесор је играо јако агресивно и снажно у одбрани што се допало стручном штабу Севентисиксерса.

"Поптуно је узнемиравао њихову игру. То је сјајно за њега. Седео је, чекао шансу и ценим да ју је искористио. Матијас мора да ради оно што је вечерас. Да производи исту енергију. То је његова улога. Он је вредан, енергичан момак. Он је атлета. Он је скакач. Сада мора да настави да пружа игре као вечерас", рекао је тада Пирс. Иначе, Лесор је тада у Лас Вегасу наступао у тиму са Џоном Болденом који је овог лета потписао двогодишњи уговор са Црвеном звездом, а потом прешао у Макаби из Тел Авива.



Како ће се Лесор уклопити у Звездин систем?

Пре свега морамо да видимо две ствари - какав ће систем игре поставити Душан Алимпијевић, односно ко ће поред Николе Радичевића бити на месту организатора игре.

Алимпијевић је у досадашњим излагањима истицао да је основни постулат његове игре одбрана и да жели да из тога креира даљи ток Звездине игре (слично Радоњићу), тако да би барема на папиру Лесорове способности могле добро да се уклопе.

Лесору би одговарао плејмејкер који добро игра “пик”, тако да би Стефан Јовић, да је остао, био можда и идеално решење за њега. Такав врсан додавач би легао Лесору као “кец на десет”. На позицији један је за сада Никола Радичевић, очекује се долазак још једног плејмејкера, а остаје да се види какве ће он способности имати и какав ће стил игре форсирати.



Шта је занимљиво?

Занимљиво је то што ни Лесор није она тешка, висока, класична петица. Већ више играч који игра и на четворки и на петици. Као и Милко Бјелица (највише "петица" од поменутих), као и НиколаЈовановић. Можда и у неким опцијама Стефан Јанковић. Дакле, све играчи профила четири на пет.

То нам говори да Звезда у датом моменту на тржишту није могла да одреагује на другачији начин, али и да бисмо могли да гледамо другачију Звезду следеће сезоне, са доста бржом игром и игром у транзицији. Звезда би могла да игра такозвану “смалл балл” кошарку лишену крутих и спорих играча. Ако тако буде било, Звезда ће бити изузетно атрактивна за гледање. Толико младих играча на једном месту свакако гарантује агресију, експлозивност, продорност и пожртвовање.

Шта даље?

Чињеница да је Лесор потписао на три године говори да Звезда жели да прави тим на дуже стазе. Сви играчи који су дошли потписали су или на две или на три сезоне, што је свакако доказ претходно изреченог.

Лесор ће имати НБА клаузуле по којима ће свакога лета моћи да напусти клуб и отисне се преко баре, с тим што би Звезда добила новац за тако нешто. Ова сезона у Евролиги ће му бити дебитантска. Млади играч је тренутно са репрезентацијом Француске где је накнадно позван да одмени Жофрија Ловерња који је повредио колено, али ће се ускоро вратити у састав Триколора.

Све у свему, црвено-бели су овим потезом решили питање центарске позиције.

Сада се чека плејмејкер.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар