Ко је "негативац" бржи од Болта? Дочекао у 36. години!

Гетлин је "одслужио своје" и после 12 година поново постао шампион света. "Болт и ја нисмо непријатељи!"

Остали спортови 06.08.2017 | 21:30
Ко је "негативац" бржи од Болта? Дочекао у 36. години!
Сви су очекивали велики финале, последњу трку Јусеина Болта на 100 метара и тријумф којим би се опростио од дисциплине у којој је писао историју.

Ипак, Џастин Гетлин је покварио тај план Јамајчанина и целог света.

Истрчавши финалну трку као први, Американац је освојио злато и добио звиждуке великог лондонског стадиона, који га је и дочекао као негативца. Разлог томе је одавно познат.

Џастин Гетлин, рођен у фебруару 1982, остаће упамћен као велики спринтер, олимпијски шампион на 100 метара из Атине и двоструки првак света (2005. и 2017.), али и као спортиста који је неретко кршио правила, користио недозвољене супстанце и често био кажњаван.

Многи би рекли - недовољно често.

Први пут, Гетлин је ухваћен у допингу 2001. и кажњен на две године. Та казна потом му је преполовљена.

Други пут кажњен је због истог разлога 2006., на осам година (преиначених у четири). Том приликом му је и избрисан тадашњи светски рекорд од 9,77.

У таквој ситуацији, после година и година одсуства, Гетлин се 2010. вратио у пуној снази и на Олимпијским играма у Лондону 2012. учествовао у најбржој трци на сто метара у историји, у којој су и шампион Болт и сребрни Јохан Блејк и он трчали испод 9,80 секунди!

Трећу олимпијску медаљу освојио је прошле године, завршивши у Рију као другопласирани иза Болта, кога је прошле ноћи коначно победио, са 35 и по година.

"Он је одслужио своје. Вечерас је био бољи", рекао је Болт после трке и Гетлиновог поклона.

Американац је рекао да је гласне звиждуке искористио као додатну мотивацију.

"Чувао сам енергију у полуфиналу, дошао у финале и урадио шта сам морао. Људи који ме воле навијали су за мене. Моји код куће навијали су за мене. Моји земљаци су навијали за мене. На то сам усмеравао пажњу".

О кратком разговору са Болтом говорио је уз осмех...

"Ривали смо на стази, али током загревања смо се шалили. Честитао ми је и рекао да не заслужујем толико звиждука. Захвалио сам му на томе и на великој инспирацији... Он ме је инспирисао да будем бржи, да будем бољи такмичер. Све време сам желео да му сваке године будем највећи ривал. Имамо велико поштовање један према другом. Људи у медијима мисле да међу нама влада огромно ривалство и да се мрзимо, али је заправо супротно. Шалимо се и чак смо ишли и на журке заједно. Ово је ривалство џентлмена и имам велико поштовање према њему. Иако сам старији од њега, био ми је велика инспирација".

Да ли ће Гетлин сада завршити каријеру?

"У првој милисекунди после трке помислио сам 'Повлачим се'. Ипак, мој син жели да идем у Токио, па ћу ипак ићи од године до године и од трке до трке. Видећу где ће ме то одвести", не одустаје Американац.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар