Дејвис куп је промјењен...! Али, за мало!

Предлог да се мечеви играју на два добијена сета није прошао на Годишњој скупштини ИТФ-а у Хо Ши Мину!

Тенис 05.08.2017 | 15:15
Дејвис куп је промјењен...! Али, за мало!
Много буке ни око чега, рекао би Виљем Шекспир! Толико су тенисери тражили промене у Дејвис купу, и то они најбољим, толико су "спортски политичари" из Међународне тениске федерације обећавали да ће их бити... И ништа!

Толико чекана Годишња скупштина Међународне тениске федерације (ИТФ) у Хо Ши Мину је одржана синоћ доневши ситне, може се рећи козметичке промене пошто за ону најважнију, да се мечеви играју на два умето на три добијена сета, није гласала потребна двотрећинска већина. Тих 63,54 % гласова годишње скупштине није било довољно да се усвоји промена, што ће сигурно у наредним сезонама скупо коштати Дејвис куп.

Јер најбољи тенсери, пшре свих Ђоковић, Мари, Надал и Федерер су већ јасно ставили до знања да им не одговара календар такмичења, као и то да се играју напорни мечеви често у пет сетова. Тако да ће се дешавати све више и чешчће да отказују учешће. Дакле, припремимо се за распад једног од најстаријих спортских такмичења на свету која и даље постоје. Једино што је промењено на ануалном окупљању скупштине ИТФ-а је да ће финалистима бити омогућено да у наредном првом колу, то јест првом колу наредне године буду домаћини, да играчи имају мање обавеза према медијима, као и да су снижени критеријуми за организовање Дејвис куп меча.

Бројни играчи, укључујући и Новака Ђоковића, који је председник Уније професионалних тенисера, захтевали су од Међународне тениске федерације (иТФ) да им се изађе у сусрет и да се уведу промене у Дејвис куп такмичењу. Тражили су да се игра у два уместо три добијена сета, чиме би се скратило време одигравања сусрета, са три на два дана.

Управни одбор ИТФ послушао је тенисере и подржао их на састанку у Индијан Велсу у марту, а потом се и формално гласало за промене. А онда на кључном годишњем састанку Скупштине ИТФ оне нису прихваћене.

Мечеви сингла у Дејвис купу и даље ће се играти на три добијена сета након што је одбијен предлог да се смањи број сетова, саопштила је Међународна тениска федерација.

Чланице ИТФ су у Хо Ши Мину одбиле предлог о игрању мањег броја сетова. Тај предлог је добио подршку 63,54 одсто земаља чланица, али није прошао, пошто је била потребна двотрећинска већина. 

Председник ИТФ Дејвид Хегерти рекао је да је разочаран резултатима гласања.

"Поштујемо одлуку Скупштине, али смо разочарани што земље чланице нису одобриле комплетан пакет реформи Дејвис и Фед купа који је предложио Одбор дирекора ИТФ", рекао је Хегерти.

Предлог о смањену броја сетова није усвојен, али јесте онај да финалисти Дејвис и Фед купа наредне сезоне могу бити домаћини првог кола такмичења.

Шта ће даље бити у свету белог спорта, остаје да се види, а председник Међународне тениске федерације, Дејвид Хагерти је исказао велико разочарање што цео пакет промена у Дејвис купу није прошао.

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар