Припрема Хрвата за Србе: "Комплекс забрањена ријеч!"

"Нисмо говорили о стварима за које не желимо да се догађају, па нисмо спомињали комплексе, али смо причали о нашој снази и тактичким циљевима", казала је психолошкиња Рената Барић која је помогала хрватској ватерполо репрезентацији.

Остали спортови 03.08.2017 | 00:00
Припрема Хрвата за Србе: "Комплекс забрањена ријеч!"
Седам година репрезентација Хрватске није успевала да победи Србију у ватерполу, али је то "баракудама" пошло за руком у полуфиналу овогодишњем Светског првенства одржаног у Мађарској након чега су савладали и домаћине и освојили златну медаљу.

Низ победа наше репрезентације је, знали су и ватерполисти, морао једном да се деси, а прошлог четвртка Хрватска је била прецизнија пред противничким голом и славила заслужено 12:11.

Кроз читаво првенство била је видљива "нека нова енергија" код изабраника Ивице Туцка, а добар део заслуга за овај успех иде и психолошкињи Ренати Барић која је радила са ватерполистима на менталном плану, што није ништа неуобичајено за спорт.

Како прича за "Вечерњи лист", она је била позвана у стручни штаб и за Олимпијске игре, али је тада навела да је "већ прекасно" како би успела да "промени" играче. Успела је на СП.

Она минимизира свој значај, иако је доживела и овације и шпалир од репрезентативаца на прослави титуле, и наглашава да су кондиција и техничко-тактички аспект били кључни и да психолошки део због тога има покриће.

Истиче да је Италија дужи низ година има спортског психолога, док Србија овога пута није.

"А баш је полуфинална утакмица са Србима била пример неке нове менталне снаге хрватских ватерполиста. Уочи тог двобоја требало је у други план потиснути комплекс ниже вредности настао на три уверљива пораза на последња три велика натецања", објашњава она саму припрему за полуфинални меч са нашом репрезентацијом и додаје:

"Уопште нисам инсистирала да наша припрема иде у том смеру. Као и за сваку другу утакмицу, радили смо на плану мирноће, концентрације, стрпљивости у спровођењу наших тактичких идеја. Нисмо говорили о стварима за које не желимо да се догађају, па нисмо спомињали комплексе, али смо причали о нашој снази и тактичким циљевима".

Она је додала и да није све време радила са ватерполистима јер би то било пренапорно, него је долазила на свака два-три дана и са њима организовала неколико групних радионица, као и да је било индивидуалних разговора.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар