Савић: Звезда је емоција, Рио нас дебело коштао!

Селектор репрезентације Србије Дејан Савић од среде поново је тренер Црвене звезде, а у црвено-беле се вратио, како је рекао, пре свега због емоција.  "Волео сам иначе да загорчавам живот свима, тако и својим родитељима, а данас видим да загорчавам живот самом себи", рекао је Савић кроз осмех на промоцији.

Остали спортови 02.08.2017 | 16:30
Савић: Звезда је емоција, Рио нас дебело коштао!
"Истина је да су емоције, али и да бих вратио осећај јер ја као селектор репрезентације нисам водио клуб. Изгубио се тај осећај. Нисам човек који не може ништа да ради. Мој живот је базен. Ово је нешто што је добро за мене, за Звезду и за клупски ватерполо", рекао је Савић.

Дејан Савић поново је тренер Звезде.

Трофејну стручњак, који је први пут седео на клупи црвено-белих од 2011. до 2015., вратио се у клуб који је напустио пре две године, уочи завршне сезоне олимпијског циклуса.

Тадашњи договор подразумевао је опцију да се врати кад год пожели и то се овог лета и догодило.

"Искрено, припремајући се за ову конференцију мало сам 'вртео' неке своје пређашње изјаве и нашао сам занимљиву од прошлог лета, да ће златна олимпијска медаља 'дебело' да кошта клубове у српском ватерполу. Са друге стране, кад те неко хвали - лепо је. А, кад те неко претерано хвали - онда је то ненормално (осмех)".

Савић је од 2011. до 2015. године тренирао Звезду, с којом је 2013. освојио титулу првака Европе. 

Новинаре је занимало и када је договорена сарадња. 

"Договорена је оног момента када сам одлазио да се посветим репрезентацији. Тада је било приче да ћу се вратити када се стекну услови, а услови су моја емотивна стабилност", рекао је он. 

Савић је казао да се припремао шта ће рећи на представљању, а да је најбоља ствар коју је нашао била изјава после освајања златне медаље на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру прошле године. 

"Рекао сам да ће злато да нас дебело кошта, наш ватерполо, и то је у суштини тачно", казао је Савић. 

"Волео сам иначе да загорчавам живот свима, тако и својим родитељима, а данас видим да загорчавам живот самом себи", рекао је Савић кроз осмех. 

Он је истакао да не зна какав је план и програм и да је у овом тренутку јако тешко причати о амбицијама. 

"У ватерполу се не зна шта ће бити сутра, а камоли за једну сезону. Тешко је причати о амбицијама", рекао је селектор Србије. 

Савић је са Звездом поред европске титуле освојио и две "дупле круне" у Србији 2013. и 2014. године, а 2013. клубу је донео и пехар Суперкупа Европе.

"Да вратим осећај"

"Истина је да сам дошао из емоције и да бих вратио осећај. Просто, као тренер репрезентације нисам водио клуб од сезоне 2015/16 и тај осећај се губи, а нисам човел који може ништа да не ради. Са друге стране, као што играч игра, тако тренер мора да буде крај базена. Ово је верујем добро за мене, за Звезду и за клупски ватерполо", објаснио је Савић.

Председник Ватерполо клуба Црвене звезде Виктор Јеленић рекао је да му је част што се Савић, "најбољи тренер света", вратио у клуб.

"Ми њему дугујемо још од прошлог пута, а сада када бих вам рекао за колико ће да ради, многи би се изненадили. То је смешно мало. Он је могао да иде где је хтео, али он се вратио у Звезду", рекао је Јеленић.

Црвена звезда прошла је од освајања титуле шампиона Европе 2013 (под Савићевим вођством) кроз велике проблеме, па је, између осталог, прошле године играла утакмице као домаћин у Зрењанину.

Представници клуба најавили су да су у току преговори са базеном "Милан Гале Мушкатировић", а било је речи и о саставу новог тима, који ће у септембру заиграти квалификације за Лигу шампиона, док је и даље неизвесно да ли ће од јесени играти у другој регионалној лиги, као и да ли ће она уопште постојати.

Први човек клуба, Виктор Јеленић, навео је да Звезда и даље дугује Савићу новац за претходни боравак у клубу. "А радио је за невероватно мали износ", објаснио је он.

Он је казао да се све то ради у интересу српског ватерпола.

"Гледамо да унапредимо све ово, да можда опет једног дана доведемо најбоље играче на свету", казао је Јеленић.

Он је рекао да Звезда има дуговања од 180.000 евра, као и да црвено-бели претходних сезона нису имали услове да нормалну тренирају, јер услови које су давали спортски центри "нису били фер".

Јеленић је говорио и о формирању новог тима.

"До данас су дошли бивши играч Звезде Александар Његован из Мађарске, Небојша Тохољ и Лазар Добожанов из Партизана и имамо договор са Огњеном Стојановићем. Уз то, преговарамо са још двојицом играча", рекао је Јеленић.

"Ово није представљање из 2012, кад су овде стајали Прлаиновић, Шефик, Рађен и остали велики играчи. Боримо се колико можемо", додао је он.

На питање да ли би ватерполо звезде могле опет да дођу међу црвено-беле, Јеленић се само насмејао.

"Искрено, не знам шта бих вам одговорио. Није то само питање за Звезду, већ је питање општег стања у нашем спорту и уопште спортовима у Србији. Ипак, има емоционалнијих, какав је Деки..."

Савић је на то додао:

"Не постоје услови. Врхунски играчи играју у иностранству, играчи средњег квалитета напуштају овај спорт - или се запошљавају или иду у иностранство, на студије. Таленти које имамо и даље немају могућност озбиљног рада и напретка, јер стасавају сами и имају лажну слику о себи. Дају лажну слику себе самих, долазе у тимове неспремни, преамбициозни и са погрешним мишљењем да су већ стасали у играче", додао је Савић.

На питање о Звездином буџету за следећу сезону, Јеленић је "извртео филм" на најуспешније године.

"Освојили смо Лигу шампиона са буџетом од 550.000 евра и то је апсолутно минимални буџет са којим је један клуб то успео да уради. Сада на Ф6 немате клуб који има буџет испод милион евра".

"За те две године, 2011/12 и 2012/13 буџети су нам били од 550 и следеће сезоне 600 хиљада. У принципу, са буџетом од 250.00 до 300 хиљада може да се прави добар тим, а да бисте могли да освојите потребно је да узмете бар 4-5 врхунских играча. А врхунски играч у Про Реку има бар од 130 до 140 хиљада. У другим спортовима је то ништа, али за нас је много".

Јеленић је говорио о Звездином дугу, тешким условима рада и додао да су црвено-бели "могли да и претходних година освајају титуле, давајући нереална обећања"

"За ових седам година колико смо у клубу Звезда нема исте услове као други. Партизан има свој базен, сад у најбољим условима ради ВК Шабац, ту је нови ВК Раднички Крагујевац, као и сви клубови ван Београда. Ниш, чак и ватерполо клуб у Суботици. Са тим условима, они стварају базу млађих категорија".

Према његовим речима, Звезда је за минималне услове на базенима у претходних 7,5 година потрошила више од 75 милиона динара

"Разлика нас и других је што смо могли да освајамо све, али бисмо дуговали пола милиона. Сад дугујемо 180.000. Нећемо да се бавимо другима, могли смо да варамо играче, али нисмо хтели. Успех кошта, врхунски спорт подразумева дуговања, али ми после свега треба да неког погледамо у очи. Ти си му потписао уговор, тебе ће и да зове. Ми покушавамо да смањимо трошкове, да враћамо дугове и да освојимо нешто"

На колико је сезона договорена сарадња Звезде и Савића?

"Колико ће да остане? Колико хоће. Као што може да оде и да се врати кад год хоће. Док сам ја овде и док смо ми овде - такав је договор", рекао је Јеленић.

"Значи - промаја", насмејао се Савић.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар