Анализа: Мејведер вс Мекгрегор - спектакл или циркус?!

Оно о чему су љубитељи борилачких спортова маштали годинама коначно ће се остварити.

Остали спортови 02.08.2017 | 22:45
Анализа: Мејведер вс Мекгрегор - спектакл или циркус?!
Мејведер вс Мекгрегор – борба свих борби или елитни циркус?! Оно о чему су љубитељи борилачких спортова маштали годинама коначно ће се остварити, 26. августа међусобни окршај имаће један од најбољих боксера и један од најбољих ултимејт фајтера данашњице.

Петнаестоструки шампион света у четири различите боксерске категорија Флојд Мејведер Џуниор и једини ММА борац шампион у две различите категорије у ултимејт фајту Конор Мекгрегор суочиће се у Лас Вегасу, по боксерским пропозицијама.

Један од најбољих боксера свих времена се у 40. години враћа из пензије због борбе са 12 година млађим човеком који није имао ниједну професионалну или аматерску боксерску борбу.

Навијачи су "загревани" месецима, увреде су се ређале као на траци што пред ТВ камерама и публиком, што на друштвеним мрежама, привучена је огромна пажња јавности, а то је ваљда и главни циљ – што више људи плати да види борбу, сви ће зарадити више новца.

“Трка спринтера и десетобојца на 100 метара”, тако ову борбу виде стручњаци. Мејведер је специјалиста за бокс, док Мекгрегор поседује јединствену скупину борилачких вештина, али ће само један део тог моћног арсенала моћи да употреби, што иде у корист Американца.

Мекгрегор ће у ринг ући максимално физички спреман, али он осим теорије нема боксерску праксу. Док у својој каријере има 0 рунди у боксу, његов ривал иза себе има скоро 400. Међутим, Ирац је оригинални пример човека за велике догађаје. Он је најбољи када је најважније, кад је у највећем центру пажње.

Мејведер је апсолутни фаворит, али нема сумње да Мекгрегор има шансу да га намучи. Посебно ако му се укаже прилика да зада ударац левом руком. Међутим, да би победио Американца, мора имати чист ударац. У теорији имаће 36 минута да то учини, ако успе, направиће један од највећих подвига у историји спорта. За њега то неће бити изненађење, већ је предвидео своју победу, и није се шалио када је то рекао.

Међутим, дуго очекивана "борба века" како се ближи све више личи на циркуску представу него на сурови борилачки обрачун за статус "бесмртника". Сами по себи Мејведер и Мекгрегор су јавности много више познати по свом екстравагантном понашању него титулама, које су неоспорне, а ово су само подигли на још већи ниво протеклих неколико недеља.

Паре, само паре...

Након што је у септембру 2015. на бодове победио Андреа Берта, Мејведер је јасно рекао: “Моја каријера је готова, ово је званично".

И тако је и било. После 49 победа у исто толико мечева повукао се један од најбољих боксера свих времена.

"Мораш знати кад је прави тренутак да окачих рукавице о клин. Немам више шта да доказујем у свету бокса, желим да проводим време са породицом", додатно је истакао своје повлачење Американац.

Међутим, човек којем је надимак "Новац" спреман је да за њега уради све, па и да погази своје речи. Прича се да је Мејведер дужан америчкој пореској служби око 100 милиона долара, па је због тога пристао на борбу.

Наравно, Мејведер није ни први ни последњи спортиста који се предомислио у вези са борбом, али њега у ринг није вратио реванш са највећим ривалом Манијем Пакјаом, него новац.

"Требало је да плаћа порезе и требало је да остане у пензији. Сада је сје**н", најавио је забавних неколико недеља Мекгрегор.

Месецима се по медијима спекулисало о овој борби, о којој је први пут кренуло да се шушка током маја 2016, када је Мекгрегор добио боксерску дозволу у Невади, иако никад није био боксер, чак ни као аматер.

Уследиле су међусобне прозивке преко друштвених мрежа, на увреде од стране Ирца Мејведер је одговорио са "мала пропалица", а у међувремену је Мекгрегор јавно рекао да је потписао уговор о борби и да је аплицирао за лиценцу у Невади, како би се борио у Лас Вегасу.

Након неколико мирних месеци "борба свих борби" је опет дошла у епицентар, средином новембра 2016, када је Мекгрегор после освајања друге титуле УФЦ шампиона јавно изазвао Мејведера.

Американац је тада увелико “уживао” у благодетима пензије па се месецима није оглашавао, али није игнорисао позив Ирца. Радио је оно што најбоље зна – бројао новац. Када је дошао до коначне рачунице одлучио је да прихвати изазов и видеом на друштвеним мрежама најавио борбу за 26. август.

“Није било места на које сам дошао са Флојдом, а да га нису питали да ли ће се борити са Конором Мекгрегором. Све о чему је размишљао била је та борба", рекао је директор "Мејведер промоције" Леонард Елербе.

А вредност те борбе процењује се на око пола милијарде долара (500.000.000 $$$). Иако су обе стране потписале уговор који им брани да јавно саопште колико ће зарадити, спекулише се да ће Мејведер инкасирати око 100 милиона долара, а Мекгрегор, који је пре неколико година био на ивици глади, око 75 милиона.

“Пре четири године, борио сам се у Лондону пред 500 људи. А за шест недеља учетворостручићу своје богатство, и то за пола борбе", рекао је Ирац.

"Алл аyез он ме"

Више од 10.000 људи присуствовало је првој званичној прес конференцији Флојда Мејведера и Конора Мекгрегора уочи борбе века.

Четвородневна промоција борбе средином јула је одмах прерасла у међусобне прозивке и претње, у карактеристичној боксерској предигри чији је циљ пре свега да привуче публику.

"Избрисаћу његову "нулу". Он је сје*ан, има мале ноге, мало тело, малу главу. Нокаутираћу га у прве четири рунде, остаће без свести. Играћу се с тобом у рингу. Дошао си у тренерци, немаш новца ни за одело", покренуо је лавину увреда пргави Ирац Мекгрегор.

Наравно, најпопуларнији Амерички боксер му није остао дужан, а остао је веран свом надимку и са ривалом се поредио кроз бројке.

"Он је борац од седам цифара, добро изгледа за ноког борца од седам цифара. Ја изгледам добро за борца од децет цифара. Разбићу га. Нисам борац од пре 20 година, ни од пре десет, чак ни онај из 2015. Сада сам старац, али имам довољно снаге да га разбијем. Нокаутираћу ову ку*ку!", рекао је Мејведер.

Нарадних дана им је понестало оригиналних идеја, али је Мекгрегор ипак успевао да привуче пажњу. Да ли због савета неког стручњака или не, покушао је да се "прода" Афроамериканцима у Бруклину тврдњом да је полуцрн, а посебну пажњу је посветио обожаватељкама.

Племенита вештина

Кад је постало јасно да ће се борба коначно догодити, главно питање је било: "Да ли ће бити боксерски или ММА меч?" "Прави мушкарци се боре стојећи", рекао је Мејведер, па је било јасно – бокс је једина опција.

То је олакшало посао кладионицама, не поражени шампион Мејведер је апсолутни фаворит да оствари 50. победу у каријери и надмаши легендарног Рокија Марћана који се повука са 49 победа.

Ипак, ова борба наишла је на осуду бројних других боксера.

"Уништиће бокс. То је циркус јер када боксер уђе у ММА или ММА борац уђе у бокс то је велика спрдња. Људи то не схватају озбиљно", рекао је Мексиканац Саул "Канело" Алварес који је током каријере доживео само један пораз у 51 борби, управо од Мејведера 2013.

"Не желим да омаловажим Конора, он се фантастично промовише, људи из ММА света ми кажу да је фантастичан јер је неустрашив, несмотрен и то га чини забавним, али је безнадежан боксер. Он је суров почетник. Питер Мекнонаг, који је изгубио више пута него што је Мекгрегор победио, је ирски шампион у његовој категорији, а он би победио Конора у борби у десет или 12 рунди", рекао је ББЦ боксерски стручњак Стив Баунс.

Ни легендарни Мајк Тајсон не даје много шанси Мекгрегору у рингу са Мејведером.

"Мекгрегор ће погинути боксујући. Побеснео сам јер сам мислио да ће се борити ММА правила против бокса. То је суштина: Може ли боксер да победи ММА борца? Мекгрегор је ставио своје глупо ду*е у позицију где ће бити нокаутиран јер се бори против човека који то ради целог живота, откако је био беба. Конор неће моћи да шутне, зграби и ради сличне ствари, тако да нема никакву шансу. Мекгрегор је испао највећа наивчина прихватајући боксерска правила", рекао је Тајсон.

Наравно, Ирац му није остао дужан одговора.

“Лепо је то Мајк, али гледаш у новог Дона Кинга, сине. Новац је мој. Јешћеш своје речи до краја живота, док ја будем јео јастоге до краја свог”, рекао је Мекгрегор.

ММА влада борилачким спортом

Бокс је деценијама био број 1 када су у питању борилачки спортови, шампиони света у боксу у сматрани најбољим борцима на свету, али се то временом променило.

Крајем прошлог века почињу прве организоване ММА боре, а свега десетак година касније ултимејт фајт преузима примат боксу.

Последњих десетак година чешће се прича о ММА борцима него о боксерским тешкашима када су у питању суверени владари борилачких спортова.

То је претходних месеци једини адут који иде у корист Мегрегору, који је 12 година млађи од Меједера, а током каријере победио је на 21 од 24 борбе, 18 нокаутом.

"Он је невероватно снажан, нико нема такву силу. Никад нисам видео да неко удара тако јако. ММА је много захтевнији за тело – рвање, промена нивоа, све то захтева много од борца. Бокс је за нас поветарац после ММА. Ако погледате Мејведерове борбе, често воли да уђе у клинч, али шта боксер може у клинчу против рвача, против ММА борца? Бокс је апсолутни почетник у клинчу. Дајте боксера да се рве минут, два – руке постану много тешке, пун крви, не би могао више да их држи подигнутим, не би могао да боксује", рекао је руски ММА борац Артјом Лобов, који је спаринговао са Ирцем.

"Ова борба не би требало да се рачуна у скор Американцу. Конор је највећа звезда УФЦ, ако га Мејведер разбије то неће изгледати добро за УФЦ", рекао је Рики Хатон, једини Британац који се борио са Мејведером и изгубио у десетој рунди 2007.

Међутим, председник УФЦ Дејна Вајт верује да ће Мекгреговор стил борбе правити проблеме Американцу.

"Мејведер има 40 година и увек је имао проблема са леворуким борцима. Мекгрегор има 28 и он је леворук. Кад год уради човека, он падне", рекао је Вајт.

У Ирца верује и Американца Холи Холм, која је пре две године бруталним нокаутом окончала владавину непобедиве Ронда Раузи.

"Ја спадам у групу људи која верује у могућност прилагођавања. Бокс је потпуно другачији свет, али Конор заиста верује у себе, он ће приредити добру борбу", рекла је Холм.

Није први "бокс вс ММА" окршај

Ово ће бити трећи дуел боксера и ултимејт фајтера високог ранга.

Први окршај догодио се 2009. када је боксер Реј Мерсер, човек који се борио са Ивандером Хилифилдом, Леноксом Луисом и Владимиром Кличком после само девет секунди нокаутирао УФЦ шампиона у тешкој категорији Тима Силвију.

Окршај се догорио у октагону, али је Мерсер искористио своју експлозивност и оборио тромог Сивлију првим моћним ударцем десним крошеом.



Претходни се догодио 2010, опет је дуел био у октагону, али је овај пут ММА борац Ренди Кутур у року од једног минута нокаутира троструког боксерског шампиона Џејмса Тонија.

Брзо га је бацио на под и онда дотукао серијом удараца левом и десном руком у Тонијеву главу пре него што је борба прекинута.



Пренос борбе у САД ће коштати 89,95 долара (додатних 10 за ХД), на Филипинима 20, а у Великој Британији и Ирској 25. Борбу Мејведер-Пакјао је пратило 4,4 милиона Американаца. Цене карата за меч у Лас Вегасу се крећу 3.500-15.000 долара. У препродаји цена иде и до 150.000$. Т-МОбиле Арена у Лас Вегасу има 20.000 места.

Мејведер – Мекгрегор
40 - године – 28
183цм – досег – 188цм
49 – борбе – 24
49 – победе – 21
53% – нокаути – 86%
0 – порази – 3
387 – рунде – 37



Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар