Може ли смијех да буде симптом нарушеног здравља?

Обично се смејемо зато што је нешто забавно и привлачи пажњу, али понекад и напад смеха може бити озбиљан медицински симптом. Истраживања показују да само у једном од пет случајева смех укључује хумор. Звучи мало чудно, у каквој су вези смех и болест?

Здравље 31.07.2017 | 12:52
Може ли смијех да буде симптом нарушеног здравља?
Када се смејемо то је зато што што смо срећни, а управо смех подиже расположење, па не би ли онда требало више да се смејемо?

Колико пута сте сведочили нечијем нападу смеха у продавници или док чекате у реду у банци? Када се смејемо намерно или више пута без икаквог разлога, на сцену ступа патолошки смех. То је знак нарушеног здравственог стања и утицаја на нервни систем, а научници се посебно баве тим феноменом.

Патолошки смех обично није повезан са хумором, добрим расположењем или било којим обликом испољавања среће. Мозак шаље сигнале који контролишу радње које обављамо, нехотичне попут дисања, али и добровољне попут ходања или смеха. Када се ти сигнали пропуштају услед услова као што је хемијска неравнотежа, неправилности током рођења, могу да изазову необичан смех.

Једна трогодишња девојчица је 2007. године имала необичне нападе, смејала се и уједала током њих. Доктори су открили да је имала ретку форму епилепсије која је изазивала неконтролисани смех. Обављена је операција како би био уклоњен бенигни тумор који је растао у њеном мозгу, пише ЛА тимес.

Хирурзи и неуролози помажу људима који имају туморе или цисте на мозгу, а њиховим уклањањем елиминише се притисак на оне делове мозга који изазивају нападе смеха. Акутни мождани удар такође може да буде један од узрочника. Смех је један од симптома Ангелмановог и Туретовог синдрома.

Први је редак хромозомски поремећај који утиче на нервни систем. Људи који од њега болују не могу да говоре и приказују "срећно, узбуђено понашање", пише НИХ. Други синдром је неуробиолошки поремећај и лечење обично није потребно ако не доводи до прекида свакодневних активности.

Лекови и психотерапија могу помоћи пацијентима да контролишу њихов утицај. Све то никако не значи да треба престати са шалама, дружењем и заказати преглед код лекара, чак напротив.

Смех и болест често се помињу заједно и то углавном у дискусији о позитивним аспектима које има на здравље људи. Смех ослобађа блокаде у енергетском пољу, лучи се ендорфин, помаже у изградњи карактера, када се смејемо "на свој рачун", искуство и доживљај ситуације у којој се налазимо постају другачији. Бенефита је много, у то нема сумње и смех је добра инвестиција сваког дана.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цупс

11.08.2017 20:41

Мозе кад је будали све смјесно

ОДГОВОРИТЕ