Око 80 одсто људи има проблем с кичмом

Око 80 процената људи у неком тренутку живота осети бол у доњем делу леђа, тврди се у специјалном здравственом извештају Харварда. Вероватније је да ће такве болове имати људи средњег доба, али нису поштеђени ни млађи људи, као и они који живе седелачким начином живота.

Здравље 26.07.2017 | 09:32
Око 80 одсто људи има проблем с кичмом
Један од криваца за такав бол је старење. Током година, кости и зглобови у лумбалном делу кичме почињу да се мењају, а дискови, структуре које служе као "јастучићи" између костију и кичме, истроше се, а понекад и изломе на фрагменте. То зна да проузрокује бол.

Други узрок је дискус хернија. Диск "излеће" из простора између костију и притиска нерв где се грана у леђну мождину. Тада најчешће говоримо о "ишијасу". У многим случајевима, бол у лумбалном делу леђа јавља се због напрезања или ушинућа, неприлагођених активности, подизања терета или неког инцидента.

Понекад је потребно само сачекати и видети хоће ли да прође само по себи, али ако се стање не поправи ни после три до четири дана, онда је потребно отићи код лекара.

Пре него што се јави неко озбиљније стање, као што је дискус хернија, лекари саветују да је боље наставити са кретањем да се мишићи не би укочили. Лежање је корисно да се олакша бол, посебно ако је јак при седењу или стајању. Уколико доктор не саветује другачије, треба лимитирати лежање на само неколико сати, и то не више од дан-два.

Вежбање може да помогне изградњи чврстих, флексибилних мишића, који су онда мање подложни повредама. Оно пмаже и код оздрављења, превенира будуће проблеме и побољшава функцију и покретљивост. Неки посежу и за акупунктуром или киропрактичарем, као и терапеутским масажама, али важно је то радити код правог стручњака и уз контролу лекара.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар