Анализа: Новак напустио Топ 4 послије пуне деценије!

Низ какав није забележен у том периоду биће прекинут када Ђоковићу буду избрисани бодови за титулу освојену пре годину дана у Канади. Шта ће бити на крају сезоне?

Тенис 23.07.2017 | 23:30
Анализа: Новак напустио Топ 4 послије пуне деценије!
Одлуком да направи "дужу паузу" како би санирао хроничну повреду десне руке и превазишао присутан ментални замор, три пута најбољи спортиста света Новак Ђоковић окончао је и деценију дуг боравак у Топ 4 друштву АТП тура.

Најдужи низ недеља на једном од прва четири места на светској листи тенисера, од чега је Новак само 21 седмицу провео као четврти, биће завршен 31. јула, када му буду избрисани бодови које је освојио титулом пре годину дана на Роџерс купу.

За ту јубиларну 30. и, испоставиће се, последњу Мастерс титулу коју је освојио до данас, Ђоковић је пре годину дана добио 1.000 бодова, а одлуком да се повуче са овогодишњег издања турнира који се наизменично сели из Торонта у Монтреал, и назад, практично је препустио четврту позицију Стену Вавринки.

То значи да ће наш ас бити испод четвртог места први пут од 9. јула 2007. године!

Поред Ђоковића, иако још нема званичне потврде на сајту наредног Мастерса у Торонту (7. - 13. август), учешће је отказао и светски "Број 1", Енди Мареј, што значи да ће доћи до смене и на челној позицији, односно да ће се Рафаел Надал у августу вратити на прво место бар неко време.

У овом тренутку, врх АТП листе изгледа овако:

1. Енди Мареј 7.750
2. Рафаел Надал 7.465
3. Роџер Федерер 6.545
4. Новак Ђоковић 6.325
5. Стен Вавринка 6.140
6. Марин Чилић 5.075

Ђоковић је на пресс конференцији после предаје Томашу Бердиху у четвртфиналу Вимблдона више пута поновио да дуго не може да победи бол у лакту и подлактици, да се ствари временом само компликују, а да га "ужасава помисао да иде под нож или се трује пилулицама".

"Дужи одмор" термин је који је више пута искористио, једном је чак направио паралелу и са прескакањем следећег семестра, што би могло да значи и паузу од шест месеци, али за сада познато је само да неће играти у Торонту и да је отказао учешће на премијерном Род Лејвер купу, заказаном за 22, 23. и 24. септембар у Прагу.

Између Торонта и Прага, Новак је требало да наступи и на једином Мастерсу који до сада није освојио, Синсинатију, последњем грен слему сезоне, УС Опену, као и полуфиналу Светске групе Дејвис купа, окршају са Француском у Мецу, али је све то под знаком питања, као и шта ће Ђоковић урадити у септембру.

После Прага, Новак је требало да одигра егзибицију са Надалом у Астани, у Казахстану (28. и 29. септембар) и потом, као и остали, продужи за Кину где је увек бележио добре резултате, на октобарским турнирима у Пекингу и Шангају. Крај сезоне био би, као и увек, резервисан за париски Мастерс и финале АТП сезоне у Лондону, уз можда пласман у новембарско финале Дејвис купа.

Није за очекивати да Ђоковић откаже учешће на свим овим догађајима већ сада, реалније је да ће он (бар јавно) одлуку о повратку са "дужег одмора" померати из недеље у недељу, како се ситуација буде развијала…

Ако постоји нешто позитивно у овом тренутку када је Ђоковићева сезона у питању, то је чињеница да у другом делу године неће изгубити огроман број бодова, утолико што је и на лето и јесен 2016. бележио скромне резултате и прескакао турнире због истих проблема са лактом и подлактицом.

До краја сезоне, Новак брани:

Роџер куп – 1.000
Синсинати – 0
УС Опен – 1.200
Пекинг – 0
Шангај – 360
Париз – 180
Лондон – 1.000
Укупно – 3.740

Ипак, питање је где би се његов пад зауставио уколико би заиста меч са Бердихом на Вимблдону био његов последњи у 2017. години…

Оно што би га неко време штитило је АТП "заштићени рекинг", правило које у случају тешких повреда и других разлога дугог одсуства са такмичења, штити играче од неконтролисаног пада на ранг листи.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар