Поскупио 50 милиона евра на клупи Реал Мадрида!

Лета 2016. плаћен 30 милиона, човек који је одиграо 25 минута у нокаут фази Лиге шампиона (1 минут у финалу) продат је лета 2017. за 80, можда и 85 милиона евра.

Фудбал 22.07.2017 | 23:00
Поскупио 50 милиона евра на клупи Реал Мадрида!
Седење на клупи Реал Мадрида, редован улазак уместо стартног центарфора Карима Бенземе и улога важног, јако важног стартера у мечевима када је Зинедин Зидан морао да одмара главне звезде и, притом, бележи победе у Примери учинила је Алвара Морату скоро три пута скупљим фудбалером за годину дана!

Конкретно, после 12 голова и 12 асистенција, уз 2.377 минута одиграним за Јувентус у сезони 2015/16, Мората је враћен у Мадрид по унапред уговореној откупној цени од 30 милиона, а већ наредног лета продат енглеском Челсију за невероватних 80 милиона евра (можда и 85).

То је поскупљење од 167 одсто после сезоне у којој је шпански центарфор, примера ради, у нокаут фази Лиге шампиона играо 9, 13, 0, 0, 0, 2 и 1 минут у финалу у ком је Реал одбранио титулу првака Европе.

Испоставиће се да је Бенземина резерва лета 2017. године постала једна од најскупље плаћених појачања у историји фудбала.

Мората (24) је у претходној сезони одиграо 1.872 минута за Реал, 505 мање него сезону пре тога у Торину, а разлика у схватању фудбала између Серије А и Примере, као и Реалова надмоћ у односу на већи део каравана у Шпанији омогућили су му да има солидан статистички учинак од 20 голова и шест асистенција.

Да ли је то учинак који га је учинио 50 милиона евра скупљим фудбалером него 2016, остаје тема за дискусију, али оно око чега нема дискусије и што донекле оправдава Челсијеву жељу да види Морату на "Бриџу" јесу његове игре у ретким улогама стартера.

Бићемо конкретни - без Морате и Џејмса Родригеза у постави, Реал не би био првак Шпаније у сезони 2016/17.

Ево и зашто…

Када је иначе густ распоред такмичења постао још непријатнији за Зидана прошлог пролећа, у комбинацији са новом тешком повредом Гарета Бејла, сензационалном победом Барселоне у на "Сантијаго Бернабеу" стадиону и јаким двомечима у Лиги шампиона, Реал се сваког другог викенда на Ла Лига гостовањима ослањао на Моратине голове и, на крају, успео да одбије напад Каталонаца и освоји тек другу титулу првака Шпаније у последњих девет година.

Она је у великој мери и Моратина.

Леганес 2:4 (Мората 3 гола)
Спортинг 2:3 (Мората гол)
Депортиво 2:6 (Мората гол и асистенција)
Гранада 0:4 (Мората два гола)

Ово је серија касних Реалових гостовања у Примери у којима је Зидан успео и да сачува већ тромог Бензему за најважније мечеве у Лиги шампиона и да освоји максималан број бодова, као што видите - захваљујући момку који је схватио да се упркос свему никада с њим неће озбиљно рачунати у клубу из родног града у који је дошао 2008. из подмлатка Хетафеа, а да је пре тога тренирао и у Атлетико Мадриду.

Без обзира на овај импресиван низ из априла и маја, тешко да је Роман Абрамович избројао оволике милионе да би Мората "чупао" Контеа у Стоуку и Бирмингему, тако да је на њему да докаже да је играч за велика дела и нападач за највеће утакмице.

"Ово је најбољи клуб. Антонио Конте је један од најбољих тренера на свету, срећан сам што ћу радити са њим", рекао је Мората који је данас слето у Лондон и одрадио лекарске прегледе без икаквих проблема.

Упитан колико је близу био преласка у Јунајтед, Мората је рекао:

"Не знам, најважније је да сам овде и да ћу играти за Челси. Коначно сам стигао".

Он је додао и да је уверен да ће се прилагодити на фудбал у Премијер лиги и да је о томе разговарао са саиграчем из репрезентације Шпаније и будућим саиграчем у Челсију Сесаром Аспиликуетом.

"Премијер лига је једна од најбољих на свету и срећан сам што ћу играти", рекао је Мората.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар