Званично: "Ореол" на болидима Ф1 од 2018. године!

Контроверзни систем заштите возача у кокпиту болида Формуле 1 "ореол" (хало) биће уведен у трке од 2018. године, потврдила је ФИА.  Решено је – циркузанти монтирају “ореол”! Од наредне сезоне, сви болиди ће морати да буду опремљени новим делом заштитне опреме. Такозвани “ореол” штити и од отпалог точка при брзини од 240 км/ч!

Остали спортови 23.07.2017 | 08:30
Званично: "Ореол" на болидима Ф1 од 2018. године!
"Ореол" је Фераријева конструкција од карбонских влакана која је наишла на велико негодовање возача, па се очекивало да ФИА изабере неко алтернативно решење.

Потреба за заштитом возача у болиду порасла је у последњих неколико година, а постала приоритет Ф1 након погобија Жила Бјанкија у Јапану, те Џастина Вилсона у Индикару у року од свега месец дана због повреда главе.

ФИА у саопштењу наводи да је серијом бројних тестова у претходних пет година утврђено да "ореол" доноси најбоље сигурносне резултате. 

Одлука је уследила мање од недељу дана након што је ФИА на Силверстону тестирала провидну алтернативу "штит". Возач Ферарија Себастијан Фетел је након вожње под "штитом" рекао да се осећао ошамућено већ после једног круга.

"Штит" је имао подршку власника тимова због супротстављених мишљења возача у вези са "ореолом" после бројних тестирања претходне године.

Међутим, "ороле" је био једини "уређај" који је успешно прошао оба кључна теста – заштиту од ударца остатака од пнеуматика при брзини од 240 километара на сат и нелимитирану видљивост.

Возачи су критиковали управо позицију "ореола", која је смештена у облику виљушкасте кости испред њих око кокпита, тачно испред њихових очију.

Ипак, тимови и возачи су се сложили у једном са ФИА, потребна је додатна сигурност за возаче како би се избегле трагедије попут поменутих.

Нема више одлагања. Од 2018. године, све екипе најбржег циркуса су у обавези да на своје болиде уграде такозвани “ореол”, односно механички систем заштите возача од повреда изазваних излетањем тврдих предмета са стазе.   

“Ми, возачи, поштујемо иницијативу Светске аутомобилске федерације (ФИА) по питању безбедности и подржавамо жељу да се тркање учини безбедијим. Последњих деценија, сведоци смо постизања све већих брзина, све бржих кругова. То је једино могуће због веће безбедности. Као знак једнакости, у истом периоду, ту је и све већа популарност нашег спорта. Формула 1 је узор за већу безбедност, без жртвовања резултата. И док 'ореол' естетски није најдражи свима, ми возачи, ћемо нападати колико год можемо на стазу. То је кључ за раст Формуле 1 и њену популарност”, изјавио је Александер Вурц, први човек Асоцијације гран-при возача, али је важно напоменути да остатак возачког света има изузетно подељена мишљења по питању “ореола” чија је улога да штити возача чак и од отпалог точка при брзини од 240 км/ч. Наиме, сетимо се да је Луис Хамилтон прошле сезоне изјавио како је “ореол” потпуни ужас, док се иста ствар свидела Нику Розбергу.

Важно је напоменути да је на прошлој трци Себастијан Фетел тестирао такозвани “штит” систем, али да та идеја није прошла. Фераријев возач је изјавио да му се од заштите налик на ветробранско стакло после само два круга завртело у глави. Конструктори тврде да то неће бити случај с “ореолом”, односно да он неће реметити видик возача током вожње.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар