Шта све губимо и како до власника?

За 30 година неколико хиљада предмета завршило је у београдском бироу за нађене ствари. Чешће него што се сами јаве, власнике проналазе запослени у бироу. А тај посао, кажу, није једноставан. Лакше је онима у Пошти да пронађу власнике неуручених пошиљки, које је, тврде, готово немогуће доставити. Власнику се није вратило ни 120. 000 евра које је 2015. један Бечлија бацио у Дунав.

Србија 15.07.2017 | 10:40
Шта све губимо и како до власника?
Око 300 пошиљака годишње остане без примаоца, а у поштама их чувају најдуже месец дана, након чега их комисија отвара и покушава да уручи. Шта ако не успе?

"Након годину дана у зависности од садржаја, део пошиљака ако садржи документа - личне карте, здравствене књижице, ми смо у обавези у року од 30 дана након отварања да их упутимо органу који је издао тај документ. А ако се ради о роби онда након тога иде јавну лицитацију", објашњава Горан Ђелић из "Пошта Србије".

И то су углавном пакети чија вредност не прелази износ две поштарине. Много вреднији су они који заврше у београдском бироу за нађене ствари. Један од њих је и скутер, недавно продат на лицитацији.

"Овде се најчешће проналазе новчаници, лична документа, ђачке књижице, индекси, вредне ствари као што су бицикле, скутери, уметничке слике. Нама те ствари доносе грађани, полиција као што сам поменуо, чистачи улица који их проналазе негде. Такође грађани који пролазе поред општине некада оставе нешто што су пронашли успут", каже Лазар Лешњак из општине Стари град.

Налазач ствар може и да присвоји ако испуни испуни два услова - да предмет пријави надлежнима и покуша да пронађе власника у року од годину дана. То предвиђа нацрт Грађанског законика.

"После тог периода од годину дана налазач има право да му ствар остане у својини. Али и пре тога уколико се јави власник ствари, налазач не остаје кратких рукава него има право на награду од 10 одсто вредности нађене ствари", истиче адвокат Ђурђе Нинковић.

Награду није добио Аустријанац који је пре годину и по угледао новчанице како плутају Дунавом. Чак је и скочио да их извади. Власника нису пронашли, а 120.000 евра припало је Бечу.

(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар