Сунчање носи бројне ризике

Инфрацрвено А зрачење осим што дубље продире у кожу, такође представља трећину укупног сунчевог зрачења.

Здравље 03.07.2017 | 08:28
Сунчање носи бројне ризике
ИНФРАЦРВЕНО А зрачење које емитује сунце је опасније за кожу од УВА и УВБ зрачења. Осим што дубље продире у кожу, такође представља трећину укупног сунчевог зрачења, док УВА и УВБ чине свега седам одсто укупног сунчевог спектра.

Опасност од оштећења коже које изазивају УВА и УВБ зраци добро је позната. Лекари годинама упозоравају да се у летњем периоду треба заштитити квалитетном кремом или лосионом са минимум 30 заштитним фактором. Ипак, важно је такође да обратимо пажњу на састав креме, на којој треба да буде назначено да садржи ефикасне и фотостабилне УВА и УВБ филтере, али и ћелијски активан комплекс антиоксиданаса који штити кожу од инфрацрвених зрака (ИР-А).

Штетност ИР-А зрачења била је тема трибине коју је организовао "Хемофарм" на отвореном спрату туристичког аутобуса уз панорамско разгледање Београда. Трибини су присуствовали докторка Јелена Стојковић Филиповић из Клинике за дерматовенерологију КЦС, педијатар Горан Вукомановић из Универзитетске дечје клинике у Тиршовој и Миљана Маринко, мајка осмогодишње девојчице која је алергична на поједина сунчева зрачења.

- Треба бити веома опрезан. За разлику од УВ зрака који оштећују ћелијску мембрану, ИР-А зраци пролазе у саму ћелију - рекла је докторка Јелена Стојковић Филиповић. - Због тога долази до структурних промена у колагену, што додатно убрзава процес старења коже.

Уз упозорење да током врелих дана не треба да се излажемо сунцу у поподневним сатима и да су марама, шешир и наочаре обавезна "опрема", лекари истичу да је најосетљивијој групи којој припадају деца потребна додатна заштита. Боравак на отвореном деци је свакако неопходан, али је потребно избећи доба дана када су температуре највише. Чак и када се налазе у хладовини, потребна је заштитна крема са фактором 50 која је посебно прилагођена нежној, дечјој кожи. Крема не сме да иритира и ствара алергије, па због тога треба бирати састав који негује, хидрира и истовремено штити од зрачења. Педијатар Горан Вукомановић са Универзитетске дечје клинике у Тиршовој наглашава значај заштите деце од инфрацрвених А зрака.

- Битно је да се изабере адекватна заштита од сунчања са високим заштитним фактором од ИР-А зрачења, да се маже редовно и у довољним количинама - рекао је педијатар Горан Вукомановић. - Будући да су сунчеви зраци најјачи од 10 до 17 часова, у том периоду треба избегавати сунце кад год је то могуће.

Осим деце, најугроженије су особе склоне алергијама на сунчево зрачење, млађа популација која има проблем са акнама и сви који болују од атопијског дерматитиса.

УВ ЗРАЦИ ЧИНЕ САМО ПЕТ ДО СЕДАМ ОДСТО

ОД укупне сунчеве енергије која долази до површине Земље, од пет до седам одсто је УВ зрачење, 39 је видљиво светло док између 54 и 56 представља инфрацрвено зрачење.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар