5 болести које можете да добијете на путовањима широм свијета

Када бирате дестинацију за одмор, требало би водити рачуна и о другим стварима које су битније од смештаја и погледа на море. Здравствени стручњаци упозоравају на пет болести које се тренутно шире у одређеним земљама света. .

Здравље 29.06.2017 | 09:37
5 болести које можете да добијете на путовањима широм свијета
Колорадо - Хепатитис А

Према подацима локалних здравствених стручњака, од јануара ове године забележено је 26 случаја хепатитиса А, што је више него обично. Хепатитис А се преноси конзумирањем заражене хране или пића, као и сексуалним путем. Срећом, ретко доводи до смртних последица. Превенција је примање вакцине Тwинреx која штити и од хепатитиса А и Б.

Кенија - Денга грозница

Министарство здравства у Кенији издало је упозорење у вези са избијањем потенцијално смртоносне болести коју преносе комарци. До сада је у морским подручјима пријављено 100 случајева. Иако се сматра да је ова болест карактеристична за места која немају адекватне хигијенске услове, ова болест је присутна и у местима где падају јаке кише. Симптоми су на почетку слични грипу, а временом долази до компликација.

Бразил - Жута грозница

У 2017. години потврђено је више случајева широм Бразила, а међу њима су Рио де Жанеиро, Сао Пауло, Еспирито Санто и Минас Жераис. Преносе је комарци, а симптоми се јављају три до шест дана након убода. Укључују температуру, главобоље и болове у леђима и мишићима. Код заражених се појављују озбиљни проблеми као што су шок, отказивање органа, крварење и у ретким случајевима смрт.

Централна и Јужна Америка - Чикунгуња вирус

И овај вирус се преноси путем убода комараца, а симптоми су вишеструки болови и грозница. Прошле године је забележено 147.000 случајева инфекција, као и 350.000 сумњивих случајева. Највећи број случајева забележен је у Бразилу, Боливији, Колумбији и Аргентини.

Индија - Х1Н1

Свињски грип однео је 23 живота у Керали на југу Индије. Појављује се сезонски, а преноси се као обичан грип. Ризичне групе су дијабетичари, срчани болесници и особе које имају здравствене проблеме с бубрезима. Индијски званичници наводе да нема разлога за панику.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар