Терзић: Платимо милион евра, отпишу нам 5,5! Титуле су НАШЕ!

Звездан Терзић, генерални директор Црвене звезде, открио је и појаснио како је дуг клуба смањен на 33,5 милиона евра, истакавши да то није коначна цифра.  Титуле из 1946. и 1987. припадају нама! Скупштина ФК Црвена звезда је на седници донела закључак да је Црвена звезда једини легитимни шампион Југославије у сезони 1986/87.

Фудбал 27.06.2017 | 21:45
Терзић: Платимо милион евра, отпишу нам 5,5! Титуле су НАШЕ!
Дуг Фудбалског клуба Црвена звезда, који је пре око две и по године "ишао" на преко 50 милиона евра, сада је мањи од - 30!

Пошто су другу годину узастопно црвено-бели пословали у плусу и у 2016. остварили добитак нешто већи од два милиона евра, а по тврдњама генералног директора Звездана Терзића на путу су да и 2017. заврше финансијски позитивно, дуг је додатно смањен и на дан 15. јун 2017. износио је 29,9 милиона евра нето, саопштено је на данашњој седници Скуоштине клуба.

"У протекле три године смо смањили дуг за 13 милиона и пре ових преговора и потписивања споразума са највећим пивериоцима износио је 40 милиона евра", рекао је Терзић и потом наставио:

"После вишемесечних преговора прошле недеље је потписан споразум са Марфин банком према коме је уговорено да до 15. јула платимо милион евра, а да нам 5,5 милиона евра буде отписано. Зато је јуче наменски продат Срђан Плавшић у Спарту из Прага за 1,3 милиона евра да бисмо одмах исплатили Марфин банци милион. Тако је дуг сведен на 33,5 милиона евра. После годину дана тешких преговора са још једном банком чије име је договорено да не помињемо, потписали смо споразум да нам отпишу половину укупног дуга од 13,6 милиона евра уз обавезу плаћања 6,8 милиона евра у наредних 18 месеци. На тај начин је дуг сведен на 26,7 милиона евра. А постоји могућност да се ревидирање каматних стопа потраживања банке умање за још 1,2 милиона евра. С тим што треба ових 6,8 милиона евра водити као услован отпис док год не исплатимо преосталих 50 одсто".

Генерални директор Звезде је додао још једну информацију, да је успешно завршена и продаја Михаила Ристића, после Срђана Плавшића који је раније током дана појачао прашку Спарту, док је најављен долазак и нападача Александра Пешића за 750.00 евра.

"Уговорили смо и трансфер Михаила Ристића за два милиона евра, али тај новац се мора искористити за плаћање доспелих обавеза за добијање лиценце као и за јачање играчког кадра тако да тај износ нећемо калкулисати у смањење дуга", закључио је Терзић.

Такође, пројектовано је да на дан 15. јул 2017. дуг буде 25,9 милиона евра, пошто се очекују продаје неколико фудбалера.

За сада, продат је једино Срђан Плавшић, који је прешао у Спарту из Прага за 1,3 милиона евра (плус 10 одсто од наредне продаје), док у Звезди тврде и да је договорен трансфер Михаила Ристића за два милиона евра и 20 одсто од идуће продаје.

Дуг клуба по доласку људи из актуелног руководства, крајем 2014. године, износио је 53,2 милиона евра, На прошлој седниви Скупштине (у мају 2016) саопштено је да је дуг између 36 и 39 милиона евра, а као основни разлог његовог смањења у овом тренутку наводи се успешно реструктуирање финансијских обавеза уз делимичан отпис.

"Марфин банка" прихватила је отпис дела обавеза у износу 5,6 милиона евра, Нова Агробанка у стечају 5,4 милиона евра... До тих отписа дошло је после уплата дела новца стеченог трансферима Плавшића и Ристића, па је по тврдњама Терзића зарада Звезде њиховим продајама заправо много већа од званичне.

Конкретно, Терзић тврди да је продајом Плавшића у Спарту из Прага, Звезда заправо зарадила шест милиона.

Међу одлукама које су усвојене овог уторка, истичу се и захтеви који ће бити упућени Фудбалском савезу Србије да се Црвеној звезди доделе две титуле. По мишљењу црвено-белих, клубу припадају титуле из 1946. и 1986. године.

Споменута титула била призната од стране Председништва ФС Југославије и УЕФА, јер је Звезда играла Куп шампиона, али је 29. јула 1987. после тужбе Партизана Уставном суду и Суду удруженог рада припала црно-белима.

ФСЈ је те 1986. поништио цело последње коло, казнио све клубове одузимањем шест бодова у наредном шампионату и 12 тимова је морало да одигра поново поништену рунду.

Црно-бели нису хтели да играју против Жељезничара (изгубили 3:0), па је тако титула припала Црвеној звезди. Партизан ФСЈ није тужио спортским судовима ФИФА и УЕФА, већ Суду удруженог рада који је поништио одлуку.

Звезда сматра да је то нелегитимна одлука и тражи да ФС Србије призна оно што су прихватили ФСЈ и УЕФА.

"Наш став базира се на основу законите одлуке ФСЈ и УЕФА, па у том смислу овлашћује Управни одбор фудбалског клуба да пред ФСС као правним следбеником ФСЈ покрене иницијативу за измену обједињене званичне евиденције шампиона Југославије и Србије", наводи се на сајту клуба.

Скупштина ФК Црвена звезда је такође подржала иницијативу коју је 17. јануара 2017. године Фудбалском савезу Србије поднео председник клуба Светозар Мијаиловић, која се односи на признавања титуле освојене у првенству Србије 1946. године, као званичне титуле првака Србије.

"Овом приликом, Скупштина овлашћује Управни одбор да се обрати ФСС са захтевом за доношењем легитимне одлуке по којој је ФК Црвена звезда званични првак Србије за 1946. годину и по којој се та титула уводи у званичну обједињену евиденцију првака Југославије и Србије, а све у складу са већ поднетом иницијативом", додаје се.

Нови чланови Управног одбора су Југ Радивојевић, професор доктор Велимир Марковић и легендарни фудбалер и тренер клуба, Бошко Ђуровски.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Дуг

28.06.2017 04:06

Тако је једноставно формулисао и детаљно супер непрегледно написано да стварно сад кад сам све прочитао појма немам колики је дуг стварно

ОДГОВОРИТЕ