Допингована ЦИЈЕЛА репрезентација Русије?!

Нови удар на Русе: Цео тим допингован на СП 2014. године?! Према сазнањима британског листа "Дејли Мејл", ФИФА истражује да ли је читава фудбалска репрезентација Русије са Светског првенства у Бразилу 2014. била допингована као део "системског допинга" који је већ потресао спорт. Неко ће рећи да је у питању нови удар на Русе, а неко да је у питању наставак разоткривања највеће спортске преваре у протеклој деценији.

Фудбал 25.06.2017 | 17:15
Допингована ЦИЈЕЛА репрезентација Русије?!
Због наводног организованог допинга уз помоћ државе руски спортисти већ трпе санкције, а много атлетичара није учествовало на Олимпијским играма у Рију 2016.

Како год да буде нема сумње да ће нови скандал везан за руске спортисте имати неке последице.

Британски „Маил он Сундаy“ објавио је да Светска фудбалска федерација (ФИФА) води истрагу о томе да ли је цео руски фудбалски тим био допингован током Светског првенства у Бразилу 2014. године.

Русија је, иначе, тренутно домаћин Купа конфедерација, и после јучерашњег пораза од Мексика (2:1) завршила је учешће, а неколико играча из тог тима играло је и на последњем Мондијалу, а то су Игор Акинфејев, Денис Глушаков, Максим Кануников, Александр Семедов и Јуриј Жирков.

ФИФА, наводно има податке о “неправилностима у узорцима урина” за 23 фудбалера Русије са СП 2014. године, као и за још 11 других руских фудбалера који су тестирани у различитим приликама.

Сумња се да су и фудбалери били део наводног “националног програма”, у којем су стотине елитних руских спортиста користили разне “шеме за варање” уз асистенцију или знање руских државних спортских институција.

Читав сличај долази и до председника Владимира Путина, а Руси су, по сазнањима Енглеза, уништили добар део доказа.

И посебно им је засметала срдачност Ђанија Инфантина, председника ФИФА и Путина, на утакмицама с почетка Купа конфедерација где се смеју у свечаној ложи.

Наравно, сада многи доводе у питање кредибилитет Русије и постављају питање да ли је подобна да и даље остане организатор Светског првенства, који се наредне године игра у тој земљи.

“ФИФА коначно мора да узаузме озбиљан став по фудбалера и доказа које имају у вези са њиховим проблемима. Они су дуго одбијали да признају да постоји допинг у фудбалу. Оваква ствар мора да се реши пре наредног Светског првенства. Кредибилитет ФИФА није висок и челни људи више не могу себи да дозволе игнорисање оваквих случајева”, рекао је адвокат Дик Поунд, бивши шеф Светске антидопинг агенције (WАДА), а сада члан Међународног олимпијског комитета.

“Маил он Сундаy” иде толико далеко да у тексту пише како су два искусна антидопинг чиновника Вјачеслав Синев и Никита Камаев “мистериозно преминули” током прошле године.

Истрага је у току, а очекује се да се ФИФА ускоро огласи и бар саопшти у ком смеру тече истрага.

Више од 200 спортиста, од најмање хиљаду колико је у извештају WАДА, су атлетичари, а још у 13 спортова, постоји двоцифрен број спорних случајева.

Претходно је, подсетимо, 111 руских спортиста је "избачено" са Олимпијских игара 2016. године у Рио де Жанеиру због допинг скандала.

Кући после првог круга

Руси се на Светском првенству 2014. године нису прославили. Они су такмичење завршили после учешћа у групи Х, где су одиграли нерешено са Алжиром (1:1) и Јужном Корејом (1:1), а поражени су од Белгије (0:1).

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар