Све већи број фиктивних фирми

Повећан број страних фирми, примарно у области трговине некретнинама, приморао је бх. агенције да преиспитају домаће законодавство.

Босна и Херцеговина 24.06.2017 | 17:04
Све већи број фиктивних фирми
Рачуни појединих фирми су мировали, а куповане су милионске некретнине.

Акција "Некретнина", у којој је предмет истраге било 700 правних субјеката и 16 туристичких насеља, резултирала је отказивањем боравка за 20 страних држављана из Босне и Херцеговине, а у току је процедура за отказивање боравка за још 15 особа.

Акција, у коју су укључене готово све све безбједносне, пореске и финансијске службе, и даље траје.

Либерално тржиште и бројне законске рупе стотинама страних фирми омогућило је фиктивно пословање. Прање новца, нелегална трговина некретнинама, избјегавање пореза, основна је сврха њиховог дјеловања којој је хитно требало стати у крај.

Од око 700 провјераваних фирми, близу двије трећине су пословале су фиктивно.

"Касније смо утврдили да се мијењају правна лица и адресе фирми. Веома је тешко доћи до резултата, зато се и данас врши контрола над тим фирмама. Служба иде на адресе одређених фирми и врши провјере и покушава доћи до оперативних сазнања. И тада смо дошли до одређених сазнања, одмах смо након акције отказали боравак за 20 страних држављана, а у току је процес за још 15 страних држављана", рекао је Слободан Ујић, директор Службе за послове са странцима.

Акција је резултирала отказаним боравцима, али и затварањем великог броја фиктивних рачуна. Након што се некима није могло приступити физички, остала је могућност да се нелегално пословање фирми сузбије преко банковних рачуна.

Из Финансијско-информатичке агенције кажу да велику улогу има регистар рачуна, који је тек недавно заживио у БиХ. Свака фирма приликом отварања мора имати врсту рачуна, али и пријављен главни рачун.

"Морају бити тачно дефинисане и комплетне информације о рачуну. Све остало што није, ми враћамо банкама на дораду и на комплетирање тих информација, јер мислимо да, уколико немате релевантне податке, не можете контролисати нити банке, нити пословне субјекте", казао је Есад Махмутовић, директор Финансијско-информатичке агенције.

Међутим, 13 и по хиљада фирми и даље нема одређен главни рачун, а око 930 фирми има два или више рачуна, које је још немогуће адекватно контролисати. А нису их могле контролисати ни безбједносне агенције.

Акција "Некретнина" покренута на јесен прошле године, открила је колико је заправо било отвореног простора за фиктивно пословање.

Бивши нотар чија агенција сарађује са великим бројем страних инвеститора и компанија, каже да је беспотребно створена негативна слика о арапским инвеститорима, међу којима итекако има оних који желе легално улагати у нашу земљу. Закон у овој области познаје до детаља.

"Ја само гледам је ли он на то овлаштен. Када видим да јесте, да нема законских сметњи, неумјесно би био да га питам - чекај, је ли се ти само бавиш овим због чега си мени дошао или се бавиш још нечим. Он може рећи - шта те брига. Ја вјерујем да има фирми, претпостављам да има фирми које су основане да би власник на њу могао купити некретнину, али опет и то није незаконито", изјавио је Атиф Џафо, бивши нотар и власник Агенције за некретнине.

Иначе, у току акције "Некретнина" првовјерен је 691 правни субјект, већина на подручју Кантона Сарајево. Фиктивних фирми највише је основано на подручју Илиџе, а углавном се ради о арапским оснивачима.

Неким фирмама нису могли ући у траг, јер су пријављене на непостојећим адресама и вишеспратницама. Акција и даље траје.

Извор: Н1.инфо

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

НОВО РС доо и РСА ГАМИНГ Доо

24.06.2017 15:25

Новоматиц,Додик,Чубруловић Милош су у Бањалуци регистровали два фантома за прање новца НОВО РС доо и РСА ГАМИНГ Доо. Фантоми су регистровани на СРАМНОМ ОСНОВНОМ СУДУ код СУДИЈЕ МОНИКЕ КОВАЧЕВИЋ и без потпуне документације...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.06.2017 08:08

А ти имас увид у те папире паметније ти је гледај да неизгубис који овцу него сто лупетас

Name

Крупљанин

24.06.2017 16:38

Чубриловић контролише чак 5 фирми, вецину је на двоје своје дјеце регистровао. А дио му контролише пашеног Симо с којим гради станове по Бања Луци. А могла би му славост за здравље требати. Сад оће и кума за директора Депор умјесто нове Грујица. Ми у Крупи знамо ко је и ста је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXy

24.06.2017 22:59

Ајд не лупај глупости тај Милос Цубриловиц није ни озењен,тако да нема дијецу и како је сад на њих регистровао фирме

Name

Бг

24.06.2017 17:13

Гори су наси "Арапи".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сто висе

24.06.2017 18:31

Сто висе то боље.Без 500 хиљада инвеститора арапа БиХ неце бити своја.Професор Дураковиц је исхлапио и прица глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

25.06.2017 07:12

Тако терористи перу лову, а наш Мекта гања ветрењаче.

ОДГОВОРИТЕ