Анализа: ''Орлићи'' - добро дошли у свијет одраслих!

Ово је отрежњење. Ово је опомена. Ово је шамар који враћа у реалност. Ово је подбачај. Ово је неуспех. Ово је позив да се извуку поуке. Позив и питање - хоћете ли да будете медиокритети или да (п)останете шампиони?

Фудбал 22.06.2017 | 23:30
Анализа: ''Орлићи'' - добро дошли у свијет одраслих!
Србија и Бразил се у главама већ спремају за пенале. Финале Мундијалита 2015. године, играју се продужеци увелико, два љута противника размењују ударце, финалисти не одустају, не одступају ни педаљ. Цела Србија дрхти, поново се рано пробудила због Орлића. Лопта је код Жилета, додаје је до Максе и онда - делиријум. Србија је постала шампион света у фудбалу! Реченица коју сте у збиљи могли да изговорите, а да вам се неко не смеје. И због тога ћемо овој генерацији вечно бити захвални.

Тачно две године касније, на исти дан (судбина је тако хтела), Србија се практично опростила од шанси да се пласира у полуфинале Европског првенства. Треба да се догоди вековно чудо, случај један у милион, па да не буде тако, што се види и по изјавама Орлића после меча. Знали смо некада да "бијемо" Бразил, а сада је Македонија била Монт Еверест. Планина на којој смо изгубили "живот" на овом турниру. 

Србија се са врха света преселила на зачеље у Европи. Тврдо уземљење, рекло би се. Како је дошло до тога?

На овом турниру у прва два меча недостајало је много тога. Недостајала је права завршница, недостајала је концетрација, срећа, умеће. 

Гледали смо их неустрашиве на Новом Зеланду, а уплашене у првих 15 минута са Португалцима. Брзе, спретне и убојите на "крају света", смушене, непрецизне и јалове у Пољској. Тамо су давали голове у завршници за велике победе, овде једва извукли реми. Нешто је недостајало. Можда Сергеј Милинковић Савић? Можда... Вељко Пауновић? Можда. Можда је једноставно била таква судбина? Можда.

А можда је ово реалност.

И нека је.

Ако играмо егал са Португалцима, ако учествујемо у завршних 12 у Европи и можемо да се надамо проласку у полуфинале Европског првенства, онда та реалност и није тако лоша и тамна, као што нам се чини сада док смо још врелих глава. Било би лепо да и када сви ови момци пређу у А репрезентацију остану на том нивоу и да се боре редовно за полуфинале Европског првенства за сениоре. Или, дај Боже, освајају Европско (које, узгред, нисмо ни "видели" од 2000. године) или Светско првенство као што су то већ радили. 

Зато, ако вам се учинило да су Грујић или Максимовић, били у слабијој форми јер нису играли у клубу, ви се сетите њихових потеза и поготка кроз ноге у финалу Светског првенства за титулу у 118. минуту. Ако вам је засметала рука Живковића за пенал или она статива која је могла да промени све, сетите се колико сте се драли од среће када је забио онај еврогол Мексиканцима из слободног ударца. И тако можете за сваког играча у тиму. Све до једног. Бивши европски и светски шампиони морају да имају кредит. То је неспорно.

Али… 

Ово је прекретница за њих. 

Ово је табла са натписом “Добро дошли у свет одраслих”. Ово је отрежњење. Ово је опомена. Ово је шамар који враћа у реалност. Ово је подбачај. Ово је неуспех. Ово је позив да се извуку поуке. Позив и питање - хоћете ли да будете медиокритети или шампиони? Ово је доказ да је прошлост само прошлост, да се не живи од старе славе. Ово је знак да је потребан искорак. Да је потребна промена у игри, да више не важе иста правила. Потребна је надоградња. Да за више - морају више. Ово је спознаја да нису више светски шампиони, да су сада при крају “крема” европске колоне. И да морају са тим да се помире и крену у претицање. 

Ово је буре пелина после цистерне меда и млека.

И мораће с достојанством да га попију до последње капи. Потом преживе тежак мамурлук и наставе даље. Без оног ујутру “нећу више никада да пијем”. О - хоћете. И те како. Тек иду Мара и сватови. Надамо се само да ће у бурету бити оно, њима веома познато, млеко и мед. Да ће поново, што скорије, осетити укус победе и тријумфа, укус на који су навикли.

Ако је ико то заслужио, они су.

Хвала ти до неба Златна генерацијо! Навикни се што пре на нова правила. И срећно у свету одраслих.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар