"Надал је свјетлосним годинама испред Ђоковића"!

Шпански тенисер Томи Робредо, који је својевремено био пети играч света, одвојио је Рафаела Надала и Роџера Федерера од “остатка” тура.  Веома популарно мишљење за једног Шпанца. Али, да ли и меродавно? Тешко. . .

Тенис 21.06.2017 | 20:30
"Надал је свјетлосним годинама испред Ђоковића"!
Томи Робредо, шпански АТП ветеран, својевремено пети играч света и власник 12 титула током каријере која је увелико на заласку, има веома популарно мишљење за једног земљака Рафаела Надала.

Он, наиме, сматра да је најбољи шпански тенисер свих времена, Надал, светлосну годину испред Новака Ђоковића.

Такође, 35-годишњак на 202. месту на свету тренутно, сматра да израз "велика четворка" не би требало да постоји уопште и да се заправо ради само о тандему Роџер Федерер - Рафаел Надал.

"Не бих рекао да постоји четворка, већ тандем. Према мом мишљењу, Надал и Федерер су на вишем нивоу", рекао је Робредо.

"Причати о њима двојици је причати о неком другачијој класи. Рафа је освојио Ролан Гарос, Монте Карло и Барселону по десет пута. То је лако рећи, али ако се мало замислите, ради се о невероватној ствари. Морамо да будемо захвални Рафи што држи тенис толико присутним у медијима", рекао је Робредо у интервјуу за каталонски "Ел Мундо Депортиво".

А, Мареј и Ђоковић... питао га је аутор.

"Иако је Мареј сада 'Број 1' и тениски феномен, Надал је ипак икона због свега што је урадио, година које су иза њега, шта је чинио широм света, због његових грен слемова, Мастерса, потписаних аутографа. Мареја бисмо могли да га поредимо са Ђоковићем, који је такође био 'Број 1' и који је спектакуларан. Ипак, мислим да је оно што су друга двојица (Надал и Федерер, прим. аут) урадила за тенис светлосну годину испред. Можда нисам у праву", рекао је Робредо и додао:

"Погледајте Федерера, он није играо тенис шест месеци и још је спортиста који прода највише производа на свету. Причамо о чудовиштима".

Статистички гледано, Робредо би могао да буде у праву кад не рачуна Мареја у "велику четворку", с обзиром на то да британски тенисер има видно мање успеха и у мечевима са Ђоковићем, Надалом и Федерером и када су трофеји у питању.

Међутим, искључити Ђоковића из друштва у ком су по годинама и АТП стажу старији и искуснији Надал и Федерер било би у сукобу са реалношћу, ако ни због чега другог оно због најмлађи од њих, српски тенисер, има бољи међусобни скор и од Шпанца и од Швајцарца, а не заостаје много ни по броју АТП, односно грен слем титула.

Заправо, од тренутка када се Ђоковић попео на прво место на свету, 2011. године, до данас, Федерер и Надал "дебело" заостају за њим у сваком смислу, а рећи да је "Надал светлосну годину испред Ђоковића" тешко да би било тачно и да се тенис игра само и искључиво на земљаној подлози на којој је леворуки Шпанац освојио 53 од 73 титуле, односно десет од 15 грен слемова колико има за сада.

Годину дана млађи Ђоковић, који је у АТП конкуренцију ушао две сезоне после Надала, има само шест АТП тутула мање од Шпанца (67) и бољи међусобни скор (26:24).

Робредо сматра да ће Ник Кирјос једног дана владати светским тенисом.

"Мислим да је Кирјос тај, јер игра веома добро, атлета је, има добар став, стабилан је. Можда је понекад мало 'кратак' у глави, али поправља се. Зверев је такође добар играч. Они предводе талас младих тенисера који напорно раде. Углавном је тако било и у претходним временима", рекао је Робредо и истакао да се Роберто Баутиста Агут и Пабло Карењо Буста истичу међу шпанским тенисерима.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар