Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње

Људи старији од 75 година, који редовно пију лекове за разређивање крви, међу којима је аспирин најпопуларнији, десет пута су склонији него млађи људи да претрпе обилна и често смртоносна унутрашња крварења.

Здравље 15.06.2017 | 15:43
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње
Милиони људи старијих од 75 година треба да размисле о свакодневном коришћењу аспирина, лека који пије скоро половина старијих људи како би спречили срчане и мождане ударе.

Истраживачи са Универзитета Оксфорд кажу да пацијенти који су већ претрпели срчани или мождани удар треба и даље да пију аспирин на дневној основи, али и додатни лек који би спречио ризик да дође до крварења.

Осим тога, стручњаци објашњавају да милиони осталих старијих људи, који пију аспирин као меру превенције а нису имали срчани или мождани удар, треба да размисле о томе да престану са коришћењем лека.

Ипак, нагласили су да нико не треба да престане да користи лек одмах и без консултовања лекара, јер би такав потез могао да представља моментални ризик по здравље.

Скоро 40 одсто пензионера у Великој Британији пије аспирин свакодневно, а тај број је подједнако подељен између оних који су већ претрпели срчани или мождани удар и оних који нису.

Многи доктори хвале добре ефекте аспирина, истичући да може да заштити од срчаних болести, можданог удара и рака.

Међутим, дуго је већ познато да коришћење аспирина може да доведе до крварења у систему за варење. Нова студија, објављена у часопису Лансет (Тхе Ланцет), сугерише да је опасност од крварења драстично већа него што се раније мислило и да расте са старошћу.

Професор Питер Ротвел, предводник истраживања, каже да аспирин само у Великој Британији узрокује 20.000 случајева унутрашњег крварења, од чега се 3.000 заврши фатално.

РТС
фото:интернет

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Игор Бања Лука

16.06.2017 09:38

Користење аспирина у редовним и високим дозама остецује слух те се појављује пситање у уху које сам лицно добио од Еритромицина и Сумамеда. 120 лијекова остецује нерве. Еритомицин и Сумамед нападају директно периферне нерве. МОЛИМ ВАС не дозволите да то дају бебама, и обратите пазњу ста вам дају, љекаре није брига али кад вам се зивот претвори у пакао као мени онда је касно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

е

16.06.2017 16:42

Зар ти ниси из Сwедске?

Name

е@

16.06.2017 18:27

Није Игор из Сведске. Овдје се те таблете зову Азитхромyцин Сандоз. Овдје га не дају старим, алкохолицарима итд. јер изазива грцење мисица и несвјестице. Свака таблета преписана старој особи се три пута окрене прије него рецепт стигне. Нико не зели да му цак и старац умре.

Name

Цај Од Нане

16.06.2017 19:23

Наравно,ако умре то је крај,овако могу да га музу и задњу кинту да му извуку.