Тамнићемо без излагања сунцу

Након више од десет година истраживања, научници су открили супстанцу која продире у кожу и чини је препланулом без излагања ултравиолентним зрацима сунца чиме се избегава опасност развоја рака коже.

Здравље 14.06.2017 | 13:17
 Тамнићемо без излагања сунцу
За разлику од традиционалних крема за самопотамљивање, које потамне само површину коже, овај молекул делује стимулисањем станица које производе пигмент чија је улога упијање ултраљубичастих зрака, објашњавају научници.

Истраживање је објављено у уторак у америчком часопису Целл Репортс. Нов молекул још мора клинички да се тестира да би се потврдило да није штетан за људе. Наноси се као крема и омогућује тамњење епидерма једне врсте мишева који као и људи развијају рак коже под деловањем ултраљубичастих зрака.

С обзиром на то да није заштићена длаком или крзном, људска кожа морала је да развије одбрану против хладноће, врућине и ултраљубичастих зрака.

Доктор Дејвид Фишер, шеф дерматолошког одељења болнице Масачусетс Џенерал и професор на медицинском факултету Харвард, главни аутор открића, подсетио је да је људска кожа одличан бедем у који је тешко продрети.

Научници су тестирали те молекуле на узорцима људске коже у лабораторијима и утврдили да потамњују кожу у зависности од количине и учесталости примене. То вештачко тамњење траје неколико дана.

Потенцијална важност овог истраживања почива у новој стратегији заштите коже и превенције рака коже, истакнуо је доктор Фишер.

"Кожа је највећи орган нашег тела који може оболети од рака, а најчешће се то догађа због излагања ултраљубичастим зрацима", закључио је.

 

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

цупс

18.06.2017 20:00

Која једном проба црну цоколаду висе неце да једе бијелу :)

ОДГОВОРИТЕ