Са бебом у шетњу од првог дана

Докторка Невенка Ракетић, педијатар и имунолог орадинације "Др Ракетић" каже да новорођенче одмах може у парк.

Здравље 10.06.2017 | 11:40
Са бебом у шетњу од првог дана
ЗАБЛУДА је да беба може напоље тек 40 дана од рођења. Докторка Невенка Ракетић, педијатар и имунолог орадинације "Др Ракетић" каже да новорођенче одмах може у парк.

 Идеално време за шетњу рано јутро до 10 сати и после подне од 18 до 20 часова.

- Бебе би искључиво требало шетати по парковима и другим уређеним зонама, дакле даље од саобраћајне и друге буке - каже др Ракетић. - Током шетње беба никако не би смела да буде директно на сунцу већ увек у полухладу. Што се тиче избора гардеробе, дете би требало обући у складу са временским приликама, као што се облаче и родитељи. Једино што је обавезно је шеширић као заштита, а ако је много топло чарапице нису потребне. Веома је важно и да бебина кожа која није покривена гардеробом буде заштићена кремом са фактором 50 плус, која у себи садржи хемијске и механичке филтере. Дакле, реч је о избору квалитетне медицинске заштитне креме.

Уз адекватну гардеробу и заштиту, др Ракетић саветује да се беби даје и вода јер је то значајно за хидратацију.

Излазак на ваздух и боравак на сунцу за новорођенче имају велики значај јер благи сунчеви зраци доприносе синтези витамина Д3 који је кључан за кости, зубе и јачање имунитета, а који се не налази у мајчином млеку.

- Наравно да се бебама од рођења уводи суплементација витамином Д, али су и његови природни извори подједнако значајни - упућује др Невенка Ракетић.

Новости
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зоран

11.06.2017 12:08

Побогу, зар још има будала који чекају 40 дана прије него са новорођеном бебом изађу напоље???

ОДГОВОРИТЕ