РГ: Надал наставио да "меље"! А сад финале са Вавринком!

Рафаел Надал пласирао се у финале Отвореног првенства Француске пошто је у три сета победио Доминика Тима, 6:3, 6:4, 6:0.

Тенис 09.06.2017 | 20:45
РГ: Надал наставио да "меље"! А сад финале са Вавринком!
Шпанац је овим тријумфом још једном показао да се налази у најбољих форми у претходних неколико година, а у недељу ће имати прилику за десету титулу на Ролан Гаросу.

Тамо ће се састати са Стеном Вавинком који је после велике и тешке борбе савладао Ендија Марија.

Ово је био укупно седми сусрет Надала и Тима, а четврти ове године. Шпанац је остварио пети тријумф над двадесеттрогодишњем Аустријанцем, што значи да је Доминик остао на две победе.

Старт није обећавао пошто су играчи ушли доста нервозни у меч, па је виђено доста грешака на обе стране. Аустријанац је успео први да дође до брејка и да поведе са 1:0, међутим тада је уследио велики пад у игри пошто је Надал успео да освојио четири гема заредом.

До краја сета Тим није успео да се опорави па је Надал после 46 минута игре успео да дође до 1–0.

Испоставиће се да је ово био најјачи отпор Доминика који је до краја меча успео да освоји само три гема. Није ни Надал толико спектакуларно добро играо, колико је Аустријанац потпуно подбацио.

Видели смо потпуно другачији меч од првог у којем је Вавринка после више од четири сата победио Ендија Марија.

Овако, Рафа ће имати прилику да постане први играч који је успео да дође до двоцифреног броја титула на једном Гренд слему.

Терор!

То је реч која најбоље описује игру Рафаела Надала на овогодишњем Ролан Гаросу. Шпанац је три године без трофеја на омиљном турниру, а у недељу ће имати прилику да у свом јубиларном десетом финалу освоји ДЕСЕТИ трофеј!

Учинак Надала до финала је шест мечева, 16 добијених сетова (Корено Буста предао у четвртфиналу при резултату 1:0) и ниједан изгубљен. Не само да није изгубио, већ нико од досадашњих ривала није успео да га натера да добије више од шест гемова како би освојио сет.

Аустријанац, који ће Ђоковића савладао у три сета, тек за нијансу је пружио јачи отпор од осталих противника Надала - 6:3, 6:4, 6:0!

Тим је започео меч брејком и то је било све од њега. Надал је потпом два пута заредом одузео сервис противнику, у другом сету то је учинио једном и у трећем три пута.

Тридесетједногодишњи момак са Мајорке је у сјајној форми и тешко да га и Вавринка може зауставити у походу на 15. гренд слем титулу.

Надал је побеђивао на Ролан Гаросу 2005, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013. и 2014. Аустралијан Опен је освојио 2009, Вимблдон 2008. и 2010, а УС Опен 2010. и 2013. године.

Почетак меча обележила је веома бледа игра оба играча, као да су ушли превише стегнуто у дуел. Управо због несигурне игре Аустријанац и Шпанац су разменили по брејк, па је после осам минута игре резултат био 1:1.

У наредном гему Шпанац се поново сусрео са брејк лоптама, пошто је Тим одличном игром успео да дође до 15:40. Међутим, одличним сервисима, а потом и форхендима Надал је спасао брејк лопте, а потом и добио гем, 2:1.

Обојица су ушли доста стегнуто, међутим Шпанац се опустио, док је Тим и даље под неким притиском. То се видело у четвртом гему, у којем је Рафа поново успео да одузме сервис гем Доминику, иако је Аустријанац спасао три узастопне брејк лопте.

Потврдио је Надал брејк, иако је Тим поново имао две узастопне брејк лопте да се врати меч. Ипак, "Краљ" шљаке је успео да их спаси и да поведе са 4:1.

Уследила су два сигурна гема двојице тенисера, па је при резултату 5:2 двадесеттрогодишњи играч сервирао за останак у првом сету. Успешан је био Тим, који је тако пребацио притисак на Рафаела Надала.

Деветоструки шампион Ролан Гароса био је веома убедљив и тако после 46 минута игре добио први сет полуфинала Отвореног првенства Француске.

Старт другог сета кренуо је сервисом Доминика Тима. Опет је Аустријанац био помало несигуран, међутим није допустио Шпанцу да дође до брејк прилике.

Већ у наредном гему, Тим је имао прилику да дође до брејка, међутим очајна реализација се наставила. Доминик је тренутно на 1/7 када су у питању прилике да одузме сервис гему Надалу.

После добре игре са основне линије и неколико грешака седмог играча на свету “Краљ шљаке” је изјендачио на 1:1. Међутим, тада је Надал поново успео да одузме сервис младом Аустријанцу и да поведе са 2:1. Виђена је велика борба, Тим је спасао прву брејк лопту, потом дошао до гем, али Шпанац је био упоран и тако направио велики корак ка освајању другог сета.

У наредна три гема играчи су чували сервисе, па је после 35 минута игре резултат на семафору био 4:2. Истим ритмом наставило се до краја сета, Тим је покушавао међутим сваки пут када је имао полу шансу, или је Надал одиграо одлично, или је избацио лопту у аут.

После 97 минута деветоструки освајач Роланд Гароса успео је да освоји други сет са 6:4 и да поведе са 2-0 у сетовима.

У трећем сету виђена веома слаба Доминика Тима. Млади Аустријанац као да се предао после два изгубљена сета, а Шпанац је то осетио и после 16. минута игре повео са 3:0, уз два брејка предности.

Наставио је Рафа да "меље" Аустријанца, недопустивши му до краја меча нити један гем. Тим се готово предао још на старту сета, када је Надал успео да га потпуно сломи са два узастопна брејка.

Надал се овако пласирао у ново финале Ролан Гароса и имаће прилику да освоји рекордну десету титулу у Булоњској шуми. Противник ће му бити Стен Вавринка који је био бољи у пет сетова од Ендија Марија.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар