Како да беба спава дуже и квалитетније?

Што раније бебе добију своје собе, у просеку ће спавати дуже, показало је ново истраживање које је спровела америчка Академија за педијатрију.

Здравље 06.06.2017 | 11:28
Како да беба спава дуже и квалитетније?
У истраживању је учестовало 230 жена које су први пут постале мајке, а педијатар Јан Пол истакао је да су дошли до закључка да бебе спавају дуже уколико не спавају са родитељима у истом кревету.

Четворомесечне бебе које спавају саме имале су најдужи непрекинут сан, у трајању од 45 минута, иако су имали за спавање времена колико и она деца у собама са родитељима.

Када је реч о деветомесечним бебама, оне које су саме биле у соби спавале су дуже 40 минута и свеукупно 20 минута више од других беба.

Разлике се не примећују код деце од 12 месеци, али се у каснијем узрасту опет јављају. Деца од две године, која су сама почела да спавају са девет месеци, спавају у просеку 45 минута дуже ноћу, али је време свеукупног спавања исто.

Међутим, неки педијатри саветују да родитељи не деле кревет са децом, али да је пожељно да су смештени у истој соби бар док не напуне шест месеци или до годину дана. Истраживања су показала да бебе које спавају лоше могу и те како да утичу на ментално здравље родитеља и стрес.

"Већина родитеља рекла је да не жели да њихова деца спавају сама бар до своје прве године“, истичу поједини педијатри.

Проблем код овог истраживања јесте што негативни ефекти и последице нису познати. Велики број беба умре изненадном смрћу. Такође, поједини доктори наводе да непрекидан сан не мора уједно бити и квалитетнији.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар