Дијего Шварцман - борац коме је и Новак аплаудирао

Пре месец дана публика му је аплаудирала када га је лоптица погодила у међуножје, а данас због одличне партије.

Тенис 03.06.2017 | 12:15
Дијего Шварцман - борац коме је и Новак аплаудирао
Поздравио га је аплаузом и други рекет света Новак Ђоковић, па је Дијего Шварцман понео епитет хероја дана Ролан Гароса.

Када је на загревању у Мадриду пред меч другог кола Кеј Нишикори испалио лоптицу, човек који се на другој страни мреже накратко савио поздрављен је од стране публике у знак подршке, али И због помало комичне сцене коју је Нишикоријев хитац изазвао. Обојица су се насмејала том "инциденту".

Међутим, када је "представа" кренула, Шварцман је против Јапанца на мастерсу у Мадриду показао да се нимало не шали. Добио је први сет убедљиво са 6:1, али И изгубио наредна два са 6:0 И 6:4. Нишикори је отишао даље, а Шварцман кући да планира Ролан Гарос.

Дијего Шварцман је на турнир у Паризу дошао као 41. играч на свету. Није био међу носиоцима па је већ у раној фази турнира могао да очекује за противника неког од најбољих пет или десет тенисера на свету И управо то му се догодило у трећем колу ове године када му је кроз жреб дошао Новак Ђоковић.

Прво коло УС Опена 2014. и пораз од Новака Ђоковића, те друге рунде у Аустралији 2015. и Вимблдону прошле године нису баш указивале на Шварцмана као на некога ко би могао да озбиљније уздрма браниоца трофеја на Ролан Гаросу.

А Шварцман је управо то урадио током два и по од три по сата на терену против Србина. Да је Ђоковић којим пуким случајем питао Федерера какав је противник Шварцман, Федерер би га свакако упозорио да није наиван. Федерер је то могао да увиди у полуфиналу Истанбула пре две године када је Шварцман добио први сет са 6:2, да би истим резултатом изгубио други сет и трећи са 7:5.

Уместо очекивана три, или евентуално четири, Ђоковић је против Шварцмана морао да одигра максималних пет сетова (5:7, 6:3, 3:6, 6:1, 6:1) у мечу у коме је било много неизнуђених грешака на обе стране, али и мечу у коме је Аргентинац подсетио да нико није аутсајдер.

Нарочито не играч коме је један од узора тениски "терминатор" Давид Ферер.

Два пута је водио, а Новак два пута био принуђен да се враћа из резултатског заостатка у сетовима да би дошао до победе.

У меч са Ђоковићем је ушао са 32. места на АТП листи, али није показао респект који би могао да га спута. Бранио се када је Ђоковић сопственом иницијативом наметао темпо, али није пропуштао прилику да нападне када год му се указала прилика.

После првог брејка који је Ђоковић направио многи играчи би унапред одустали и почели у глави да се спремају за сезону на трави, Квинс, Хале, Нотингем и круну сезоне, Вимблдон. Шварцман је остао у мечу и прво направио један, а потом при крају сета још један брејк за потпуно чуђење навијача српског играча.

Новак је једном успео да се врати, играо наизглед боље и у трећем сету, али онда следи нови шок и нови брејк Аргентинца. Осим што је Ђоковић сам себи био противник у неколико наврата, на другој страни мреже имао је још једног противника одлучног у намери да га пошаље на краћи предах у Монте Карло.

Међутим, Аргентинац се уморио. Када је Шварцманов темпо опао, а главни судија меча успео да изнервира Ђоковића, други рекет света је почео да игра боље. Шварцманова жеља видела се код резултата 4:0 за Ђоковића у четвртом сету када је Србин спасавао брејк лопту, а Дијего ју је у тим поенима ударао као да му је нешто скривила. Успео је том жељом да дође до брејка за 4:1, али се тада "резервоар" потпуно испразнио, а Шварцман остао без горива да понуди нешто више у наредних девет гемова до краја.

Аргентинац стар 24 године је у професионалац од 2009. године. На почетку професионалне каријере се такмичио на фјучерсима по Јужној Америци. Један од омиљених турнира му је Буенос Ајрес, а од титула има Истанбул прошле године.

Био је четвртфиналиста Сао Паола и Рио де Жанеира, а ове године и мастерса у Монте Карлу. Сада је новим најбољим резултатом на Гренд слемовима постао и херој дана у нашем избору, јер није могуће често видети момка високог 170 центиметара који као "питбул" покушава да се избори за сваку лопту. Против Ђоковића то данас није било довољно, већ на неком од наредних турнира ће можда успети против неког боље рангираног играча од себе.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар