Анализа: Ко је ко у граду казина и Формуле 1?

У Монте Карлу све почиње и све се завршава за рулетом или на столу прекривеним зеленом чојом… Ферари игра на црвено, а “трапави” Мерцедес само на чисту срећу у граду чији једини октански принц заувек остаје Ајртон Сена.

Остали спортови 26.05.2017 | 00:00
Анализа: Ко је ко у граду казина и Формуле 1?
Хазардерски, традиционално и поприлично “извесно”, читај неизвесно, све је то Монте Карло у октанском свету. Не, ВН Монака не би смели поредити са ма којом трком у Ф1 календару. Говоримо о традиционално најпрестижнијим круговима најбржег циркуса, а мислимо поново на коцку. Победа на ВН Монака потписује мајсторско писмо, али не долази само од мајсторлука. Болиди су на на најкраћој уличној стази дугој свега 3,3 километра као куглице на рулету. Коме се како заломи, или боље речено како се коме олупа о главу. Срче мора бити, а ко ће се слупати?

Чекајте, таква типовања су незахвална. Сигурно је једино да је Мерцедес АМГ Петронас у дебелом сосу. Луис Хамилтон долази у Монте Карло са предзнањем, односно као власник најбржег круга из 2016, али и са две историјске победе! Истина, за два бисера из Монте Карла требало му је дугих осам година. То је зато што ВН Монака није такмичење чисте силе. То је трка среће, мајсторлука и кочења. Укратко, уколико кочиш на правом месту, додајеш гас кад треба и што је најважније не олупа ли те неко о зид, е тада имаш шансе. У супротном, једна грешка пише опроштај. Таква су правила Монака и физике.

Када смо већ код физике, Луис Хамилтон и Валтери Ботас је у недељу неће имати као савезника на својој страни. Мерцедес АМГ Петронасов “W08” је гломазан и има превелико међуосовинско растојање. О томе смо причали још пред почетак сезоне, па нећемо да гушимо. Понављамо само да њихови болиди баш и нису конструисани за октански казино Монте Карла. Они ће трапаво кренути на чисту срећу, а једина права шанса им је добра стартна позиција, јер претицања су у Монте Карлу са оваквим машинама претешка и у теоријском смислу.

Ту је зачкољица, ту Скудерија ставља улог и врти рулет на “црвено”! Ферари има два победника Монте Карла. То су Себастијан Фетел и Кими Рајконен. Уз то, они се уздају и у “СФ 70 Х” болид који је куд и камо окретнији од Мерцедесовог “W08” слона у стакларској радњи кнежевине Монако. На ове адуте пуца Скудерија, па Аривабене грчевито стеже палчеве у нади да ништа неће кренути по злу. Наравно, један погрешан потез и трас… Полупа се све о зид. Ко је опасан и може имати улогу џелата из Монте Карла?

Вероватно сви мало зазиру од Макса Верстапена. Наравно, зна се да су Мерцедес и Ферари бржи и узорнији, али шта то смета Холанђанину који се не плаши ничега. Један његов хазардерски потез и доћи ће до сече фаворита. Тога се плаше и црвени и сребрни табор. Наравно, па Верстапен нема скрупула, па ће и његовом тимском колегу Данијелу Рикарду застати кнедла у грлу ако се сретну спојлер у спојлер…

Манимо се прогноза, али се сетимо и још једног податка. Џенсон Батон је трећи возач који ће се наћи на старту са лентом некадашњег победника ВН Монака. Интересантно је да управо он таз пензионер, односно замена за Фернанда Алонса који је отпутовао на америчку турнеју ове сезоне очајног Мекларена. Он ће возити Инди 500, трку која се по обичају вози у истом дану као и ВН Монака.

На крају, ко год да победи, а веће су шансе да то буде Ферари, нико и никада се неће моћи надати да ће зарадити титулу “принца од Монака”. Њу за сва времена носи једино Ајртон Сена који је у болиду Толемана 1984. најавио рођење легенде. Његових шест победа у Монте Карлу, то је историја која без размишљања ставља тачку на сањарења о титули коју споменусмо. Зато уз њега на вечни пиједестал ВН Монака стављамо још само Алена Проста са такође шест победа заједно са Грејемом Хилом и Михаелом Шумахером са по пет шампањаца из града казина. То беше њихов учинак на чувеној стази која већ у недељу у 14.00 почиње да пише нову страницу своје пребогате историје.

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ацогз

26.05.2017 06:13

Немам Спорт клуб, а на вашој ТВ нема преноса. Баш сте без везе...

ОДГОВОРИТЕ