Када сте неиспавани, мозак сам себе једе

Када се осећамо исцрпљено и поспано, често имамо утисак да нам је опао и мождани капацитет. Најновија студија открива да би узрок тога могла да буде чињеница да мозак услед депривације сна “сам себе једе”.

Здравље 25.05.2017 | 15:29
Када сте неиспавани, мозак сам себе једе
Истраживач Мишел Белези са Политехничког универзитета “Марке” у Италији анализирао је у оквиру експеримента мозгове наспаваних мишева и мозгове мишева који пате од хроничног недостатка сна, а затим упоређивао добијене резултате.

Белези је помоћу софтвера за блок-фејс скенирање мерио синапсе и ћелијске процесе у фронталном кортексу мишева.

Резултати су показали појачану активност астроцита, звездастих ћелија задужених за уклањање неуротоксина.

“Први пут смо имали прилику да видимо да астроците буквално прождиру нервне синапсе”, изјавио је Белези за Неw Сциентист.

Доктор је додао да то не мора нужно да буде лоша ствар, већ да је највероватније реч о начину на који мозак разлаже старе наслаге токсина и тако се чисти.

Белези је проучавао и активност микроглијалних ћелија које чине око 15 одсто мозга, а задужене су за уклањање можданог плака, оштећених неурона и непотребних материја у мозгу.

Студија је показала да хронична депривација сна (пет и више дана) води ка појачаној микроглијалној активности, што за последицу може да има озбиљне мождане поремећаје.

Истраживање је објављено у магазину Јоурнал оф Неуросциенце.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар