Трумп први који је обишао Зид плача

Предсједник САД-а Доналд Трамп је постао први амерички шеф државе који је, за вријеме мандата, обишао Зид плача, најсветије мјесто на коме Јевреји могу да се моле у јерусалимском граду.

Свијет 22.05.2017 | 19:43
Трумп први који је обишао Зид плача
Трумп је тиме раскрстио дуготрајну традицију по којој су амерички предсједници избјегавали да посјете то свето мјесто, јер је политички осјетљиво због израелско-палестинског сукоба.

Предсједник САД је претходно са супругом Меланијом посјетио Цркву Светог гроба, подигнуту на мјесту на коме је, према хришћанском вјеровању, Исус Христ разапет, сахрањен и вакрсао. 

Трамп је дошао на та велика светилишта у првим сатима посјете Израелу пошто је у подне допутовао из Саудијске Арабије, прве станице свог првог пута у иностранство откако је изабран.
 
Зиду плача Трумп је пришао с црном капом на глави, малом капом којом Јевреји покривају тјеме, положио на њега длан десне руке и у складу с традицијом ставио парче папира с молитвом међу пукотине древне грађевине која потиче од другог јеврејског храма подигнутог у вријеме краља Ирода.
 
Администрација САД-а је одбила молбу Израела да Трумпа приликом обиласка прати израелски премијер Бењамин Нетањаху и домаћин му је био рабин задужен за Зид Шмуел Рабинович. 

Трампова супруга Меланиа и кћерка Иванка, која је примила јудаизам, посјетиле су женски дио зида. 

Зид плача налази се у источном Јерусалиму који је Израел освојио у шестодневном рату 1967. године и касније га анектирао, што међународна заједница никада није признала.

Имајући у виду осјетљивост светилишта Трампова посјета цркви и Зиду плача проглашена је приватном.
 
Трампов претходник Барак Обама обишао је Зид плача прије него што је постао предсједник док се као сенатор надметао за предсједнички мандат.

Други предсједници посјећивали су Стари град, али не док су били на функцији, наводе израелски медији.
 
Зид плача је уочи посјете био узрок неспоразума између двије земље савезнице јер је један амерички званичник рекао да није на израелској територији, а касније су други званичници одбили да се изјасне уз објашњење да је то политички став.

Извор: Агенције

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

адзенда

22.05.2017 18:14

Засто би било осјетљивп помолити се тим зртвама? Трумп је исправно поступио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико и Неко

22.05.2017 18:22

Требао је повест и додика нек се исплаце на том зиду мозда би Трумп пао на његове сузице и скинуо га са црне листе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Очигледно си нико

22.05.2017 19:03

Ето није био са Додиком је ли ти лакше сад! Ти ниси нигдје такав доспио,никоговићу класични искомплексирани! Али ето сутра цес опет тихо патити због Додика, није ти лако очито!

Name

дзони

22.05.2017 18:41

Какав идиот,као мир је највазнији,а са саудијцима договорио продају орузја врједности преко 100 милијарди!?!?!?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.05.2017 19:05

То бас и говори о томе тј. да саудици могу парирати израелцима јер одавно су преврсили сваку мјеру са тлацењем палестинаца. Зна Трамп ста ради. Браво Трумпа.

Name

Ајде Ре

22.05.2017 20:08

Дај Ре мало сједи један.Саудија и Катар су најбољи израелски играци на свијету.Везе ти немас.