Агаси, нови Новаков учитељ: С врха до дна и назад!

Новак Ђоковић од Ролан Гароса започеће сарадњу са тениском легендом и првим играчем који је у Опен ери освојио "златни слем".

Тенис 24.05.2017 | 22:45
Агаси, нови Новаков учитељ: С врха до дна и назад!
Новак Ђоковић уз 30. рођендан потписао је уговор са великим брендом "Лацосте", али ангажовао и новог тренера.

Реч је о Андреу Агасију, који је за разлику од Марјана Вајде имао богату и успешну каријеру. Члан је Куће славних и тенисер који је освојио "златни слем" - осим титула на свим гренд слемовима, има и златну Олимпијску медаљу, као и трофеј у Дејвис купу.

Ђоковић га је изабрао јер има богато искуство, био је светски број један и "летео" је до висина на којима је био и Новак.

"Прошао је све кроз шта сам и ја", између осталог је поручио Ђоковић након што је саопштио јавности да ће на Ролан Гаросу и званично започети сарадњу са Агасијем.

Андреов отац, Мајк Агаси, рођен у Ирану као Емануол Агасиан, од оца Сиријца и мајке јерменског порекла, био је спортиста - боксер и учесник два пута на Олимпијским играма, 1948. и 1952. године, али без много успеха.

Андреа, кога је добио када је пребегао у САД, од малена је "бацио" на тенис. Открио је да поседује таленат за тај спорт и много је ризиковао, верујући да његов син може да досегне велике висине. Андреа је са 13 година одвео на чувену Академију Ника Болетијерија на три месеца, јер је имао само толико да плати, али му је прекаљени ловац на таленте, одушевљен оним што поседује Мајков син после само неколико дана рекао да не брине за новац, јер ће Андреа тренирати бесплатно.

Само три године касније Андре је постао професионалац.

Током каријере је освојио осам гренд слемова, и баш као и Новак, комплетирао је благо са четири највећа турнира тако што је последњи узео на Ролан Гаросу. Било је то 1999. године - први и једини.

Деведесете су биле његове године.

Осим фантастичне игре, посебно ритерна који сви добро памте, Андре је био препознатљив и по дугој коси, коју је и фарбао, али и шареној одећи, која је била нешто потпуно ново у свету тениса.

"Андре је легенда тениса. Човек који је инспирисао хиљаде и хилајде младих тенисера, он је харизматична личност, посебан, јединствен. И његов карактер је другачији, унео је и револуцију облачењем, начином игре... Играо је тенис са много страсти и један је од ретких који је освојио све гренд слемове", рекао је Ђоковић о Агасију.

А Андре је имао током каријере много успона и падова.

Много година после повлачења открио је да је користио дрогу. У аутобиографији коју је објавио написао је да му је још отац у тинејџерском периоду давао некакве "мале, беле таблете како би играо и осећао се боље", а потом је изјавио и да је касније, када му је каријера била на врхунцу, узимао много теже дроге, попут спида, али је лагао АТП и никада није пао на допинг тесту.

Било је то 1997. године, током које је доживео велики пад у игри, дебакл на турнирима, али и АТП листи.

После УС Опена 1994, Аустралијан Опена 1995, који је освојио у првом покушају, пробијањем на прво место на светкој ранг листи и освајањем златне медаље на Олимпијским играма 1996. године у Атланти, дотакао је дно. Пао је на 141. место у новембру, а онда се тачно годину дана касније вратио на шесту позицију АТП листе. То никада никоме пре ни после њега није пошло за руком.

Већ у јулу 1999. године, вратио се на поново на прво место АТП листе и једини је коме је то успело након што је испао из топ 100.

Тада је осим на Ролан Гаросу тријумфовао и на УС Опену, други пут у каријери, укупно је освојио 10 трофеја те године, а након тога освојио је још три титуле на Аустралијан Опену (2000, 2001. и 2003), пре него што је 2006, после 20 година професионалне каријере, званично престао активно да игра тенис.

"Било је тренутака у којима сам заиста мрзео тенис, поготово док сам био дечак, када ме је отац терао на тренинге. Почео сам да га ценим много много година касније и желим да му се захвалим на свему лепом што ми је дао у животу", поручио је Агаси 2004. године након што је примљен у тениску Кућу славних.

Андре Агаси је 2003. године, у 33. години, постао најстарији играч у Опен ери који је био светски "број 1". На челу АТП листе укупно је провео 101 недељу.

Андре Агаси је ожењен бившом немачком тенисерком Штефи Граф, која је као и он освојила све гренд слемове, олимпијску златну медаљу и била "светски број 1". Имају двоје деце – сина Џејдена Гила и ћерку Џез Ел. Пре ње кратко је био у браку са америчком глумицом Брук Шилдс. Агаси је својевремено излазио и са Барбром Стрејсенд, познатом светском глумицом, а њихова веза изазвала је велику пажњу јавности, јер је она 28 година старија од њега. Андре је у то време имао 23 године, а Барбра 51!

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар