Човић: Звезда неће пристати на затворену АБА лигу!

"Пошто смо ми клуб из Србије нећемо ићи испод овога: три клуба из Србије, плус још један који добијамо по коефицијенту - и оно што је важно - да се АБА лига попуњава из Србије по редоследу у националном првенству", каже први човек црвено-белих.

Кошарка 22.05.2017 | 17:30
Човић: Звезда неће пристати на затворену АБА лигу!
Пре три дана појавила се информација да би Цедевита, Цибона и Задар волели да виде затворену АБА лигу. То значи да би хрватски тимови волели да клубови потпишу дугогодишње уговоре са АБА лигом, рецимо по узору на НБА, и да би се тако одржао квалитет регионалног балканског такмичења.

Ипак, та идеја се не допада Небојши Човићу који је после праћења јуниора Звезде на завршном турниру Евролиге у Истанбулу имао шта да каже на ту тему.

И јасно се успротиви.

"Легитимно је да хрватски тимови могу да дају одређене захтеве. Став Црвене звезде је да лига треба да се сведе на 12 тимова, због календара такмичења, односно "прозора". Оно на шта Црвена звезде неће пристати је затворена лига. Пошто смо ми клуб из Србије нећемо ићи испод овога: три клуба из Србије, плус још један који добијамо по коефицијенту - и оно што је важно - да се АБА лига попуњава из Србије по редоследу у националном првенству", рекао је Човић за Спортски журнал.

Први човек Звезде каже да би затварање Јадранске лиге било "погибељно" за читав регион.

"Осталих осам? Како се договоре. И нека нам кажу шта и како. Али затворена лига би била нешто погибељно не само за Србију, него за читав регион. Такође, имамо предлог - не знам да ли је реално или није реално да се реализује одмах. Да стартује од октобра Друга лига, или Б АБА лига. Ту постоје два модела: један модел, ондосно пропорције те лиге која и такође бројала 12 клубова, да буде пресликан модел АБА лиге - да Србија има четири клуба па даље... Други модел је да из сваке земље долазе по два клуба што значи укупно 12".

Човић верује да би развој Б АБА лиге био добар за напредак такозваних кошаркашких центара унутар наше земље.

"То би допринело развоју одређених кошаркашких центара, примера ради у Србији Чачка, Вршца, Суботице... У Хрватској Шибеника, Сплита, у Црној Гори Никшића, Цетиња, у БиХ Сарајева итд... И да то крене одмах у октобру. То ће бити наши ставови и у том делу ћемо бити конструктивни. Разумем и став хрватских клубова, али то остављам њима, ако се они договоре за њихове клубове на други начин", закључио је Човић.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар