Видео: Два Србина у Истанбулу... Звучи познато?

Пре 25 година био је Александар Ђорђевић. Да ли ће овог пута бити Богдан Богдановић?

Кошарка 19.05.2017 | 17:15
Видео: Два Србина у Истанбулу... Звучи познато?
Један град, два Србина. Прошло је 25 година од историјске тројке Александра Саше Ђорђевића у Истанбулу. И делује да сада постоји језива шанса да се историја понови.

Овог викенда би могла да се обистини једна од најспектакуларнијих кошаркашких прича. Ту су двојица протагониста. Један од њих је српска кошаркашка легенда. Други ће се вероватно појавити када буде право време. Време, место, године, таленат... Сцена је спремна за историју.

Истанбул 1992... Александар Ђорђевић, капитен Партизана, био је на Фајнал фору Евролиге са тренером Жељком Обрадовићем. Партизан је био најмлађи тим на турниру, а дошао је до тамо играјући домаће утакмице у Фуенлабради. Разлог сви знамо и не желимо да га се подсећамо. У Шпанији је био практично непобедив (само један пораз).

Црно-бели су победили Филипс Милано у полуфиналу (82:75), а у финалу је пао Хувентуд (71:70). Александар Ђорђевић био је на само неколико месеци од пуних 25 година. И тада је постао икона шутем и тројком у последњој секунди. Многи за тај потез верују да је урезан у историју не само кошарке, већ европског спорта.



Ђорђевић је касније рекао да је сањао о тој титули, замишљао себе како слеће авионом у Београд и носи трофеј првака Европе.

Данас, 25 година касније, још један изданак Партизанове школе сања да ће домоћи врха Европе под тренерском палицом Жељка Обрадовића. То је Богдан Богдановић. Момак коме недостаје пар месеци да напуни 25 година.

Звучи познато?

Послушајмо његове речи.

"Сањам да постанем шампион Евролиге откако сам првог дана дошао у Фенербахче". И ово звучи познато?

Ако већ тражимо причу о слави и чудима, онда је најбоље да је потражимо са коренима у бившој Југославији. Најбоље - Србији. И да се одиграва у чудесном граду Истанбулу.

"Нисам размишљао о томе. То је феноменална коинциденција заправо. Било би феноменално када би се стварно и догодило! Али, још је рано да размишљам о финалу. Прво морамо да мислимо о Реалу", рекао је Богдановић за Еурохупс.

После 25 година гледаћемо Богдана, момка коме пар месеци недостаје да дође до 25. рођендана. Гледаћемо га у Истанбулу.

Звучи познато?

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар