Револуција куца на врата - нови формат тениса!

Тенис као такав могао би у следећим годинама да буде много другачији него што је сада, уколико неке од планираних промена буду заживеле.

Тенис 21.05.2017 | 21:00
Револуција куца на врата - нови формат тениса!
Челници Асоцијације тениских професионалаца (АТП) одлучили су да, попут експерименталне ИПТЛ лиге, промене правила на Завршном турниру за "играче следеће генерације" који је на програму почетком новембра у Милану.

На турниру који је пандан Завршном Мастерсу, али само за младе тенисере, биће тестиране одређене промене формата јер, према речима водећих људи мушког тениса, потребне су промене како ниво популарности ‘белог спорта’ не би опао.

Велике промене јасне су када се погледа сам формат "новог" тениса – мечеви ће се играти искључиво на три добијена сета, али ће победник сета бити први играч који дође до четири гема. У случају да не буде предности, при резултату 3:3 одмах ће се играти тај брејк.

Циљ је да се игра додатно убрза, због чега после изједначења неће више бити предности, већ ће следећи поен одлучивати победника гема (као на неким турнирима у дублу), а биће скраћено и време пре меча, између гемова, али и између поена.

Баш као и у ИПТЛ, која представља "приватни експеримент", неће постојати нец код сервиса, већ ће се игра настављати иако лоптица погоди врх мреже.

Биће промењен и однос на релацији играч-тренер током сусрета – тенисери ће имати право да једном затраже медицински тајм аут, али и да комуницирају са тренерима. Они неће силазити на терен, већ ће бити дозвољен разговор када су на трибинама, односно "коучинг", који је до сада био забрањен.

Пошто је основни мотив оваквог потеза АТП да се представни нови производ новој публици, гледаоци ће имати прилику да током поена устају и одлазе са својих места, као и да улазе на трибине. То је можда и највећа промена која није уско везана за терен јер су посетиоци до сада могли да улазе и излазе само у паузама између гемова.

Играчи су сагласни да наведене промене неће скоро бити имплементиране на АТП нивоу, али речи водећих људи постају све озбиљније. Председник АТП Крис Кермод неколико пута у прошлости предлагао је различите промене што, изгледа, ускоро постаје реалност.

Жеља је да се, пошто је извесно да ће нова генерација тенисера доћи, привуче и нова генерација гледалаца. Да се пружи производ занимљив за ТВ публику, а нарочито ону млађу чија пажња више није онако "дуготрајна, као некада", већ јој је потребно стално нешто ново, занимљиво, узбудљиво.

"Узбуђени смо што смо на сто изнели нешто ново за овај догађај. Овај турнир није само за следећу генерацију играча, већ се ради и о следећој генерацији навијача", рекао је Кермод.

Он је истакао да АТП остаје свестан традиције у ‘белом спорту’.

"Бићемо сигурни у чувању интегритета нашег производа приликом процене да ли би евентуално нека промена могла да буде имплементирана на АТП турнирима у будућности", додао је Кермод.

Тенис дуго није доживео револуционарне измене, за разлику од других спортова, међу којима су крикет, атлетика, голф, снукер...

Промене на турниру "играча следеће генерације":
Краћи формат – мечеви се играју на три добијена сета, победник сета је онај који први стигне до четири гема, а уколико резултат буде 3:3, одмах се игра тај-брејк.
Краће загревање – мечеви почињу пет минута по уласку другог играча на терен, а не 10, како је то био случај до сада.
Краће време – пауза између сервиса ограничена је на 25 секунди, а штоперица ће бити коришћења приликом загревања, пауза између сетова, али и мединиских тајм аута, које играч сме да користи само једном.
Нец – приликом сервиса неће постојати "нец", већ ће игра бити настављена уколико лоптица закачи сајлу.
Коучинг – биће дозвољен, играчи ће моћи да комуницирају са тренерима, који неће силазити до терена.
Гледаоци – навијачи ће моћи да улазе и излазе са стадиона док траје игра.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар