Мајчино млијеко убија ћелије рака

Научници у Шведској открили су да мајчино млеко садржи састојак који убија ћелије тумора.

Здравље 15.05.2017 | 09:39
Мајчино млијеко убија ћелије рака
На употребу мајчиног млека у борби против рака чекало се више од пет година, а сада је почело да даје прве резултате. Истраживање које је спроведено на пацијентима који болују од рака мокраћне бешике, већ је дало обећавајуће резултате. Истраживачи верују како супстанца из мајчиног млека коју су назвали "Хамлет" помаже овим пацијентима, а у будућности ће помоћи и у лечењу рака црева и рака грлића материце.

Према лабораторијским истраживањима, "Хамлет" убија 40 различитих врста ћелија рака, а значајно је то да не убија здраве ћелије, што значи да не изазива тешке нуспојаве као садашњи лекови који се користе у хемотерапији.

Професорка Катарина Сванборг, на чију иницијативу је спроведено ово истраживање, рекла је да постоји нешто "магично у супстанци Хамлет која проналази ћелије тумора и убија их".

"Мајчино млеко садржи протеин алфа-лакталбумин који се у стомаку трансформише у супстанцу која се бори против рака", истакла је Сванборг која ради као имунолог на шведском Универзитету Лунд.

До овог открића Сванборг и њен тим дошли су сасвим случајно. Током једног експеримента биле су им потребне људске ћелије и бактерија како би истражили антибиотска својства мајчиног млека. Из практичних разлога узели су ћелије тумора.

"Када смо у ћелије тумора додали мајчино млеко, на наше велико чуђење, ћелије су умрле. То случајно откриће била је права срећа", истакла је Сванборг.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар