Шта је важније за мршављење: вјежбање или исхрана?

Ма колико вежбали, скала на ваги се не помера? Не брините, у томе нема ничег чудног.

Здравље 10.05.2017 | 09:04
Шта је важније за мршављење: вјежбање или исхрана?
Ново истраживање показује да је вежбање добро за опште здравље, јер снижава ризик од кардиоваскуларних обољења, дијабетеса и деменције, али не утиче обавезно на мршављење.

"Ефекти вежбања на мршављење су врло мали", каже Дик Тијсен, професор кардиоваскуларне физиологије на Џон Мурс универзитету у Ливерпулу.

Он каже да за три до четири месеца редовног вежбања, у случају да не промените исхрану, можете да изгубите у просеку само један килограм.

Научници су открили, не само да физичка активност сагорева много мање калорија него што унесемо храном, него и да се потрошња калорија, без обзира на то колико вежбамо, зауставља на око 3.600 кцал.

Осим тога, неки људи који желе да смршају, себе награђују обилним оброцима након напорног вежбања, чиме заправо потпуно анулирају ефекте рекреације на потрошњу калорија.

Стручњаци се слажу да је калоријска рестрикција кључ мршављења или, како се то популарно каже, мршављење почиње у кухињи.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Раноранилац Први

11.05.2017 11:00

Ништа ново и ништа непознато. Народ још каже: проби (прошупљи) кашику!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

11.05.2017 11:38

Једи супу виљуском.

Name

Вјезбање

14.05.2017 19:27

Ја сам мислила кад пуно ходам то је то. Није. Стрес изазива појацано луцење хормона и дебљање. Доктор ми казе да је вазно да се опустим током активности. Храна није проблем у мом слуцају. Дебљам се од стреса. Ја бих рекла и од туге за драгим људима којих висе нема.

ОДГОВОРИТЕ