Жалфија - најљековитија биљка на свијету

Травари ће скоро увек међу најбоље лековите биљке уврстити жалфију. И по најстрожим критеријумима, она може слободно да понесе титулу најлековитије биљке на свету.

Здравље 09.05.2017 | 07:56
Жалфија - најљековитија биљка на свијету
Жалфија, кадуља или латински Салвиа оффициналис (од глагола салваре - спасити или лечити) од памтивека се користи за лечење скоро сваке болести.

Модерна наука доказала је да жалфија има антибактеријско и антигљивично дејство. Смирује, освежава и окрепљује, помаже против болова и високе температуре, може да снизи ниво глукозе у крви, што је чини корисном код дијабетеса.

Недавно се показало да жалфија побољшава памћење и делује против Алцхајмерове болести.

Пракса је доказала да одлично прочишћава крв и једнако добро помаже код избацивања слузи из организма. Повољно делује на циркулацију, против крварења и упала.

Због јаког антисептичког дејства, користи се у лечењу афти, неугодног задаха, проблема са грлом и крајницима, каријеса и загнојења десни. Ако имате такве проблеме – гргољите чај од жалфије.

Жалфија делује против учесталих повраћања и пролива, а боље него било која друга биљка помаже раду црева и желуца.

Повољно делује на женске тегобе. Побољшава тонус материце, делује антигљивично, помаже код регулисања менструације, успоставља хормонску равнотежу и спречава тегобе менопаузе.

Жалфија помаже и раду бубрега и спречава настанак едема.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Игор Бања Лука

09.05.2017 13:13

Код вас сваки други дан нова биљка изадје најљековитија на свијету

ОДГОВОРИТЕ